Eleet ovat luonnollinen osa kanssakäymistämme. Niistä voi olla enemmän hyötyä kuin mitä aavistammekaan.
Unsplash
GEO
Elehtiminen ja viestintä liittyvät toisiinsa, mutta eleillä on myös toisenlaista merkitystä. Kehityspsykologi Susan Goldin-Meadow on havainnut, että sokeat lapset elehtivät puhuessaan lähes samalla tavalla kuin näkevät. Tästä hän on päätellyt, ettei eleitä opita matkimalla ja että eleillä on suurempi merkitys puhujalle kuin kuulijalle. Ne saattavat siis heijastaa puheen taustalla olevia ajatuksia.
Eleet voivat tukea myös käsitteiden ja sanojen oppimista. Grenoblen yliopiston tutkimuksessa koehenkilöille näytettiin video, jossa vaativia anatomisia käsitteitä opetettiin katsojille sanojen ja eleiden avulla. Vain puolet koehenkilöistä matki videota katsellessaan näkemiään eleitä. Nämä koehenkilöt suoriutuivat katselun jälkeisestä kokeesta paremmin kuin ne, jotka olivat katselleet videota liikkumatta.
Max Planck -instituutissa Leipzigissa työskentelevä Manuela Macedonia suosittelee eleiden ja moniaistisuuden hyödyntämistä myös uuden kielen opiskelussa. Jos opittavana on esimerkiksi sana kitara, sen oppimista edistää mielikuvituskitaran kielten näppäileminen. Macedonia uskoo, että käsitteet tallentuvat aivoissa useammalle alueelle. Jos yksi alue on pitkään pois käytöstä ja sana unohtunut, voi se palautua mieleen toisten alueiden eli verkoston kautta.
Juttu on julkaistu GEO-lehdessä 5–6/2020.
Lue myös:
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.
© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.
Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2