Luonto
Tiede
Yhteiskunta
Kolumnit
Kilpailut
Asiakaspalvelu
Mediatiedot
Suokeltaperhosen koiras on pysähtynyt aistimaan hetkeksi suopursun tuoksua.

Suokeltaperhosen koiras on pysähtynyt aistimaan hetkeksi suopursun tuoksua.

Esko Inberg

Jo­han­na Paa­si­kan­gas-Tel­la

28.6.2018

Honkajoen tyyni Huidankeidas

Satakunnassa on vaikuttava keidassuo, joka eteläisestä sijainnistaan huolimatta on houkutellut asukkaikseen pohjoisempien tienoiden eläjiä. Suolla viipyvät esimerkiksi pohjanukonkorennot.

Suu­ria suo­a­lu­ei­ta on Ete­lä-Suo­mes­sa vä­hän­lai­ses­ti. Soi­den­suo­je­luoh­jel­maan kuu­lu­va Hon­ka­jo­en Hui­dan­kei­das on niis­tä yk­si. Sen luon­non­rik­kau­det ovat mo­ni­nai­set, mut­ta vain har­vo­jen tie­dos­sa.

Luon­to­ku­vaa­ja Es­ko In­berg löy­si tä­män hil­jai­sen kei­taan vuo­si­kym­me­niä sit­ten. Tääl­lä hän voi ku­va­ta la­je­ja, joi­ta var­ten moni mat­kaa poh­joi­seen. In­ber­gin mu­kaan Hui­dan­kei­das on erään­lai­nen mur­ros­vyö­hy­ke, jos­ta ete­lään siir­ryt­tä­es­sä la­jien pai­no­tus muut­tuu jyr­käs­ti. Esi­mer­kik­si poh­ja­nu­kon­ko­ren­to­ja löy­tyy ete­läm­pää niu­kas­ti.

Huidankeitaan luontotornista voi tarkkailla suoalueen elämää.

Huidankeitaan luontotornista voi tarkkailla suoalueen elämää.

Esko Inberg

Lam­met täp­lit­tä­vät mai­se­maa

Hui­dan­kei­das­ta täp­lit­tä­vät mo­net pie­net lam­met. Nii­den ym­pä­ril­lä tans­sah­te­lee ke­sä­päi­vi­nä usei­ta per­ho­sia, ku­ten kar­hu­sii­lik­käi­tä ja suo­kel­ta­per­ho­sia. Maan pin­taa lam­pien ym­pä­ril­lä peit­tä­vät li­han­syö­jä­kas­vei­hin lu­keu­tu­vat pit­kä­leh­ti­ki­ho­kit, jot­ka pyy­dys­tä­vät pie­niä hyön­tei­siä tah­me­aa nes­tet­tä erit­tä­vil­lä leh­tien­sä pyyn­ti­kar­voil­la. Pyyn­ti on rau­ke­an pas­sii­vis­ta, sil­lä kas­vi ei tee pal­jo­a­kaan saa­liin­sa pään­me­nok­si. Hyön­tei­set vain tu­le­vat lii­an lä­hel­le ja tart­tu­vat kiin­ni. Sen jäl­keen nämä on­net­to­mat jää­vät tyy­dyt­tä­mään kas­vin ty­pen­tar­vet­ta.

Lin­tu­la­jien kir­jo Hui­dan­kei­taal­la on run­sas ym­pä­ri vuo­den mut­ta eri­tyi­ses­ti pe­si­mä­ai­ka­na. Mai­se­mas­sa ihas­tut­ta­vat esi­mer­kik­si kan­sal­lis­lin­tu lau­lu­jout­sen, har­vi­nai­nen mus­ta­kurk­ku-uik­ku, pik­ku­kuo­vi ja ka­pus­ta­rin­ta. Suo­lam­men tum­mas­sa ve­des­sä viih­tyy puo­li­son­sa kans­sa ar­ka kaak­ku­ri, jon­ka kan­ta on Suo­mes­sa pie­nen­ty­nyt vuo­si­kym­men­ten ajan. Hui­dan­kei­taan va­ki­oa­suk­kei­hin kuu­lu­vat myös kur­jet, jot­ka saa­pu­vat ke­vääl­lä suu­ri­na au­roi­na. Suon reu­na-alu­eil­la, lä­hem­pä­nä met­sän­reu­naa, tou­hui­le­vat tee­ret soi­ti­mel­laan. Siel­lä saat­taa on­ne­kas lin­tu­jen­tark­kai­li­ja näh­dä vi­lauk­sen myös poh­jan­sir­kus­ta.

Lam­pien alu­eel­la ei saa liik­kua lin­tu­jen pe­si­mä­ai­ka­na, mut­ta ret­kei­li­jä voi kii­ve­tä tark­kai­le­maan nä­ky­miä lin­tu­tor­nis­ta. Rau­hal­li­nen suo­mai­se­ma ku­hi­see elä­mää, kun­han osaa kat­soa. In­berg ker­too käy­vän­sä alu­eel­la usein vain naut­ti­ak­seen rau­has­ta. Hän ke­hot­taa sa­tun­nais­ta kä­vi­jää an­ta­maan it­sel­leen ai­kaa, kuun­te­le­maan ja kes­kit­ty­mään. Si­ten luon­toon tot­tu­ma­ton­kin voi ha­vai­ta asi­oi­ta, joi­den ohi nor­maa­lis­ti kul­ki­si mi­tään huo­maa­mat­ta. Ku­ten lä­hei­sel­lä mät­tääl­lä pik­kui­sen pääs­täi­sen.

Hui­dan­kei­taal­la kor­keu­se­rot ovat pie­niä, ja ta­sai­ses­sa mai­se­mas­sa nä­kee pit­käl­le. In­berg on ta­van­nut suol­la hir­viä ja ket­tu­ja. Suon suo­jis­sa liik­kuu sil­loin täl­löin myös kar­hu­ja, il­vek­siä ja su­sia, jot­ka to­sin va­ro­vai­si­na kier­tä­vät ih­mi­sen kau­kaa.

Ke­säl­lä mo­nen­lais­ta su­ri­naa, ka­hi­naa ja lip­la­tus­ta ku­hi­se­va suo on hil­jai­nen kei­das ih­mi­sel­le, jon­ka kor­va on tot­tu­nut eri­lai­seen ää­ni­mai­se­maan. Tal­vel­la suo hil­je­nee lä­hes täy­sin. Sil­loin isom­pien ni­säk­käi­den liik­kei­tä on hel­pom­pi seu­ra­ta ja tal­veh­ti­maan jää­neet lin­nut viet­tä­vät hil­jai­se­loa. Kun ra­vin­toa on vä­hem­män, on suu­rem­pi ris­ki tul­la huo­ma­tuk­si ja syö­dyk­si. Lu­meen jää­neet jäl­jet ker­to­vat ta­ri­naan­sa.

Nuori uroshirvi suon reunametsikössä on kuullut askeleita.

Nuori uroshirvi suon reunametsikössä on kuullut askeleita.

Esko Inberg

Suo­mi 100 vuot­ta -jut­tu­sar­ja tuo­tet­tiin yh­teis­työs­sä Suo­men Luon­non­va­lo­ku­vaa­jat SLV ry:n kans­sa. Jut­tu on jul­kais­tu GEO-leh­des­sä 5-6/2017.

Lue myös:

Es­poos­sa pii­les­ke­lee yl­lä­tys

Suosittelemme

Lukuvinkit

Lepakko kuulee itikkaparven

Madridin vihreä vallankumous

Suuri syntyvyys on lapsille uhka

Lukijan kuva: Vapauden huumaa

Eläinmaailman oudot ateriat

Jääkausi kasvatti valaat

Yhdysvallat Trumpin jälkeen

Kuinka hyvin tunnet Charles Darwinin?

Miksi valaat hyppäävät?

Entä jos piilolasit kostuttaisivat itsensä?

Lukuvinkit

Lepakko kuulee itikkaparven

Madridin vihreä vallankumous

Suuri syntyvyys on lapsille uhka

Lukijan kuva: Vapauden huumaa

Eläinmaailman oudot ateriat

Jääkausi kasvatti valaat

Yhdysvallat Trumpin jälkeen

Kuinka hyvin tunnet Charles Darwinin?

Miksi valaat hyppäävät?

Entä jos piilolasit kostuttaisivat itsensä?

Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.

Yhteystiedot Rekisteriseloste Ehdot ja luvat Tietosuoja Peruuttamisohjeet

© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.

Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2