Suokeltaperhosen koiras on pysähtynyt aistimaan hetkeksi suopursun tuoksua.
Esko Inberg
Johanna Paasikangas-Tella
Suuria suoalueita on Etelä-Suomessa vähänlaisesti. Soidensuojeluohjelmaan kuuluva Honkajoen Huidankeidas on niistä yksi. Sen luonnonrikkaudet ovat moninaiset, mutta vain harvojen tiedossa.
Luontokuvaaja Esko Inberg löysi tämän hiljaisen keitaan vuosikymmeniä sitten. Täällä hän voi kuvata lajeja, joita varten moni matkaa pohjoiseen. Inbergin mukaan Huidankeidas on eräänlainen murrosvyöhyke, josta etelään siirryttäessä lajien painotus muuttuu jyrkästi. Esimerkiksi pohjanukonkorentoja löytyy etelämpää niukasti.
Huidankeitaan luontotornista voi tarkkailla suoalueen elämää.
Esko Inberg
Lammet täplittävät maisemaa
Huidankeidasta täplittävät monet pienet lammet. Niiden ympärillä tanssahtelee kesäpäivinä useita perhosia, kuten karhusiilikkäitä ja suokeltaperhosia. Maan pintaa lampien ympärillä peittävät lihansyöjäkasveihin lukeutuvat pitkälehtikihokit, jotka pyydystävät pieniä hyönteisiä tahmeaa nestettä erittävillä lehtiensä pyyntikarvoilla. Pyynti on raukean passiivista, sillä kasvi ei tee paljoakaan saaliinsa päänmenoksi. Hyönteiset vain tulevat liian lähelle ja tarttuvat kiinni. Sen jälkeen nämä onnettomat jäävät tyydyttämään kasvin typentarvetta.
Lintulajien kirjo Huidankeitaalla on runsas ympäri vuoden mutta erityisesti pesimäaikana. Maisemassa ihastuttavat esimerkiksi kansallislintu laulujoutsen, harvinainen mustakurkku-uikku, pikkukuovi ja kapustarinta. Suolammen tummassa vedessä viihtyy puolisonsa kanssa arka kaakkuri, jonka kanta on Suomessa pienentynyt vuosikymmenten ajan. Huidankeitaan vakioasukkeihin kuuluvat myös kurjet, jotka saapuvat keväällä suurina auroina. Suon reuna-alueilla, lähempänä metsänreunaa, touhuilevat teeret soitimellaan. Siellä saattaa onnekas lintujentarkkailija nähdä vilauksen myös pohjansirkusta.
Lampien alueella ei saa liikkua lintujen pesimäaikana, mutta retkeilijä voi kiivetä tarkkailemaan näkymiä lintutornista. Rauhallinen suomaisema kuhisee elämää, kunhan osaa katsoa. Inberg kertoo käyvänsä alueella usein vain nauttiakseen rauhasta. Hän kehottaa satunnaista kävijää antamaan itselleen aikaa, kuuntelemaan ja keskittymään. Siten luontoon tottumatonkin voi havaita asioita, joiden ohi normaalisti kulkisi mitään huomaamatta. Kuten läheisellä mättäällä pikkuisen päästäisen.
Huidankeitaalla korkeuserot ovat pieniä, ja tasaisessa maisemassa näkee pitkälle. Inberg on tavannut suolla hirviä ja kettuja. Suon suojissa liikkuu silloin tällöin myös karhuja, ilveksiä ja susia, jotka tosin varovaisina kiertävät ihmisen kaukaa.
Kesällä monenlaista surinaa, kahinaa ja liplatusta kuhiseva suo on hiljainen keidas ihmiselle, jonka korva on tottunut erilaiseen äänimaisemaan. Talvella suo hiljenee lähes täysin. Silloin isompien nisäkkäiden liikkeitä on helpompi seurata ja talvehtimaan jääneet linnut viettävät hiljaiseloa. Kun ravintoa on vähemmän, on suurempi riski tulla huomatuksi ja syödyksi. Lumeen jääneet jäljet kertovat tarinaansa.
Nuori uroshirvi suon reunametsikössä on kuullut askeleita.
Esko Inberg
Suomi 100 vuotta -juttusarja tuotettiin yhteistyössä Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n kanssa. Juttu on julkaistu GEO-lehdessä 5-6/2017.
Lue myös:
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.
© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.
Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2