Sisäkorvan suuret kaarikäytävät tasapainottavat gepardia.
AMNH/N. Wong
Petri Riikonen
Saalistava gepardi kiihdyttää suoralla liki sadan kilometrin tuntinopeuteen, mutta se on myös taitava suunnanvaihtaja. Se saa tiukoissakin mutkissa pidetyksi päänsä vakaana ja katseensa saalissa. Tässä auttavat sisäkorvan tasapainoelimet. Gepardilla ne ovat tehokkaammat kuin millään nykyisellä tai muinaisella kissaeläimellä, osoittavat yhdysvaltalaiset tutkijat Scientific Reports -lehdessä.
Sisäkorvassa on kuuloaistimien lisäksi kahdentyyppisiä tasapainoaistimia: asentoaistimia ja liikkeiden muutosten aistimia. Gepardin hulppeat sisäkorvan kaarikäytävät aistivat erisuuntaisten liikkeiden kiihtymistä ja hidastumista. Kaarikäytävien tilavuus suhteessa sisäkorvan tilavuuteen on gepardilla suurempi kuin muilla kissaeläimillä. Juuri siksi se ei hämäänny hurjistakaan vauhdin ja suunnan muutoksista.
Nopeuteen ja ketteryyteen erikoistuminen auttaa gepardeja saamaan riittävästi pikaruokaa, ennen kuin massiiviset leijonat tai laumavoimaan luottavat hyeenat tulevat ryöstämään niiden saaliita.
Lisätietoa tutkimuksesta on englanniksi täällä
Juttu on julkaistu GEO-lehdessä 5-6/2018.
Lue myös:
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.
© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.
Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2