Pikkuflamingot lähtevät lentoon Keniassa. Flamingoilla, kuten yleensä pitkän parisuhteen muodostavilla linnuilla, sukupuolet ovat keskenään samanväriset.
Tim Fitzharris / Minden Pictures
Maija Karala
Puistopuu muuttuu äkkiä vaaleanpunaiseksi, kun parvi ruusukakaduja laskeutuu sen oksille äänekkäästi rupatellen. Ruusukakadut ovat Australian suurkaupungeissa paikoin yhtä yleisiä kuin pulut meillä.
Kaikki linnut ovat toistensa näköisiä: rinnasta ruusunpunaisia, selästä helmenharmaita, päässä vaaleanroosa töyhtö. Parvi koostuu pareista, jotka pysyttelevät toistensa lähellä. Ihmisen silmissä ruusukakadujen sukupuolet näyttävät tismalleen samalta, mutta linnut kyllä tietävät eron.
Ruusukakaduille väri on koriste. Ne muodostavat pysyvän parisuhteen ja kasvattavat poikasensa yhdessä, joten koirailla ja naarailla on yhtä lailla syytä tehdä kauneudellaan vaikutus kumppaniin. Näin on monen muunkin lintulajin laita. Esimerkiksi flamingoilla sekä koiraat että naaraat ovat voimakkaan pinkkejä.
Väri eri lähteistä
Papukaijojen ja flamingojen välillä on kuitenkin oleellinen ero: värin alkuperä. Kakadun ruusun punainen on psittakofulviiniväriainetta, jota esiintyy koko maailmassa ainoastaan papukaijojen höyhenissä. Aivan tarkkaan ei tiedetä kuinka, mutta papukaijojen höyhentupet näyttävät valmistavan värin itse.
Sen sijaan flamingojen väri on lainatavaraa. Ne saavat karotenoideja syömällä äyriäisiä, jotka puolestaan ovat syöneet värikkäitä leviä.
Karotenoidit ovat samoja yhdisteitä, jotka antavat värin punajuurille, mansikoille ja muille värikkäille kasviksille, mutta eläimet eivät pysty niitä tuottamaan. Eläinten elimistössä ne toimivat ikääntymistä ja kasvaimia ehkäisevinä antioksidantteina. Juuri siksi kasvikset ovat niin terveellisiä.
Flamingot siis saavat pinkin värinsä vain, jos niiden ravinto sisältää riittävästi karotenoideja. Niitä täytyy saada runsaasti, jotta osan voi tuhlata koreiluun.
Tästä syystä tutkijat sanovat flamingon värin olevan ”rehellinen signaali” sen terveydentilasta – pinkkiys ei valehtele. Sen sijaan ruusukakadun höyhenpuku säilyttää värinsä, vaikka lintu olisi kuoleman kielissä.
Pinkki väri voi antaa suojaa
Pinkki käy koreiluun, mutta koralliriutan räikeässä värimaailmassa se voi olla myös suojaväri. Monien korallien sisällä asuvat mikroskooppiset levät tuottavat voimakkaan värisiä karotenoideja. Syntyvälle värille on nimikin: korallinpunainen.
Vaaleanpunainen on hyvä väri myös silloin, kun kukaan ei katso. Meren syvyyksissä, luolissa ja suurissa sameavetisissä joissa elää paljon pinkkejä eläimiä.
Syykin on yksinkertainen: selkärankaisten eläinten veri on punaista, ja kaikkien muiden pigmenttien puuttuessa se kuultaa läpi. Silloin syntyy se hailea laventelinpunainen, jonka voi nähdä amazoninjokidelfiinin kyljessä ja luolakalan suomuissa.
Syvään mereen punaista valoa ei pääse lainkaan, koska paksu vesimassa suodattaa sen pois. Siksi punaisen näkeminen on mahdotonta. Syvä pinkki, jopa aniliininpunainen, on siellä erinomainen suojaväri, ja sitä esiintyykin usein syvänmeren kaloilla, äyriäisillä ja meduusoilla. Meren syvyyksissä pinkki on yhtä kuin musta.
Juttu on julkaistu GEO-lehdessä 8/2019.
Lue myös:
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.
© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.
Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2