Kuva näyttää Anak Krakataun vanhan huipun, uuden kraatterin ja vyörymärinteen.
GFZ
Petri Riikonen
Tuhoisat tsunamiaallot syntyvät useimmiten merenpohjan järistessä, mutta joskus ne aiheuttaa tulivuorisaaren rinteen romahtaminen mereen. Siksi romahdusvaara olisi hyvä osata ennustaa. Näitä ennusmerkkejä saatiin mitattua ensi kerran modernein laittein joulukuussa 2018. Silloin Indonesian Anak Krakatau nosti tsunamin, joka tappoi yli 400 ihmistä. Tuloksia tulkitsee kansainvälinen tutkijaryhmä Nature Communications -lehdessä.
Vuorenseinämä oli ollut pullistuneena jo yli kymmenen vuotta, mutta pullistuminen kiihtyi ja koko saaren pinta-ala kasvoi kuukausien ajan ennen romahdusta. Samalla vuoren lämmöntuotto lisääntyi voimakkaasti. Myös epätavallisia kaasupurkauksia, järinöitä ja infraääniä mitattiin. Tällaisia asioita kannattaa seurata riskisaarista, tutkijat suosittelevat.
Rinteiden epävakaus voi olla peräisin jo saaren syntyajoilta, ja siksi tuho voi toistua samassa paikassa. Esimerkiksi Anak Krakataun nimi tarkoittaa Krakataun poikaa ja viittaa entiseen suurempaan vuoreen, joka romahti 1800-luvun lopulla.
Lisätietoa tutkimuksesta on täällä
Juttu on julkaistu GEO-lehdessä 1/2020.
Lue myös:
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.
© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.
Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2