Euroopan villisikojen emakoita pariutettiin kesyjen karjujen kanssa.
Adobe
Petri Riikonen
Sikoja ryhdyttiin kesyttämään Lounais-Aasiassa noin 10 500 vuotta sitten, ja sieltä kesysikoja alettiin tuoda Eurooppaan noin 8 500 vuotta sitten. Euroopan nykysikojen mitokondrio-dna:ssa lounaisaasialainen perimä ei kuitenkaan näy lainkaan. Siksi on mietitty, kesytettiinkö siat ehkä kokonaan uudestaan täkäläisistä villisioista. Ei, vaan perimä lähes vaihtui, kun eurooppalaiset antoivat kesysikojen risteytyä villien kanssa, vastaa kansainvälinen tutkijaryhmä PNAS-lehdessä.
Toisin kuin mitokondrioiden dna:ssa sikojen tuman dna:ssa ei näy viitettä uudesta kesytyksestä eli perimän täyttä korvaantumista eurooppalaisella. Tumassa lounaisaasialainen perimä vain vähitellen laimeni niin, että noin 5 000 vuotta sitten sitä oli enää alle 50 prosenttia. Nyt sitä on enintään muutama prosentti.
Tuman dna tulee kummaltakin vanhemmalta, mitokondrioiden dna vain äidiltä. Mitokondrioiden dna korvautui tehokkaasti, koska eurooppalaiset käyttivät jalostukseen villisian emakoita, tutkijat arvelevat.
Lue tutkimuksesta lisää englanniksi täällä
Juttu on julkaistu GEO-lehdessä 11-12/2019.
Lue myös:
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.
© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.
Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2