Teet luokitellaan Kiinassa värin mukaan kuuteen eri teeperheeseen.
Unsplash
Nadège Monschau
Kiinalaiset ovat keksineet ja hioneet vuosisatojen mittaan huippuunsa loputtoman määrän erilaisia tekniikoita, joilla joko estetään tai edistetään teepensaan (Camellia sinensis) lehdissä poimimisen jälkeen luonnostaan tapahtuvaa ruskistumista eli hapettumista.
Työvaiheiden aikaansaamat kemialliset muutokset määrittävät teen ulkonäön, maun ja säilyvyyden, mutta myös juoman värin. Kiinan lukemattomat teet onkin luokiteltu värin perusteella kuudeksi teeperheeksi.
Vihreä
Tämä on kuudesta teeperheestä vanhin ja yleisin: kolme neljäsosaa Kiinassa tuotetusta teestä on vihreää teetä. Sen valmistustapoja on lukemattomia wokkipannussa paahtamisesta höyrytykseen, ja lopputuloksen ulkonäkö vaihtelee suuresti – lehdet voivat olla mm. neulasmaisia, kiharaisia ja hiutalemaisia. Ainoa yhteinen tekijä on se, että hapettuminen pysäytetään mahdollisimman pian lehtien keräämisen jälkeen.
Keltainen
Keltaisen eli huangcha-teen valmistaminen on vaikeaa, joten se on hyvin harvinaista ja erittäin kallista. Valmistusprosessi aloitetaan samoin kuin vihreää teetä tehtäessä, mutta rullaamisen jälkeen seuraa työvaihe nimeltä mendui: silloin useimmiten neulasen muotoon rullatut teenlehdet peitellään noin päiväksi kostealla kankaalla, jonka alla ne muuttuvat kellertäviksi. Keltaisen teen tuoksu on yleensä hyvin hedelmäinen.
Valkoinen
Valkoinen tee on kaikkein vähiten käsitelty tee: sato ainoastaan kuivataan ulkona auringossa bambumatoilla ja hapetetaan hyvin kevyesti. Valkoisen teen hapetusprosentiksi kerrotaan 20–30. Asiantuntijat erottavat toisistaan hienot, nupuista valmistetut valkoiset teet ja arkisemmat, lehdistä valmistetut valkoiset teet. Tämän teelaadun väri on kuitenkin aina hyvin kirkas.
Sinivihreä
Tässä teeperheessä hapetusprosentti vaihtelee paljon (20–70), ja sen tuoksussa on välillä kukkaisuutta, välillä hedelmäisyyttä. Ennen ainoastaan yli 60 prosenttiin hapetettuja qingcha-laatuja kutsuttiin nimellä oolong, mutta nykyään sanalla oolong viitataan usein kaikkiin sinivihreisiin teelaatuihin. Samoin kuin viineissä, maaperällä on paljon vaikutusta qingcha/oolong-teen laatuun.
Punainen
Punainen tee on maailman suosituin teelaatu, ja Kiinan ulkopuolella sitä kutsutaan yleensä mustaksi teeksi. Kun nämä teenlehdet on käsitelty, ne hapetetaan 80–90-prosenttisesti. Tällöin lopputulos on väriltään hyvin tumma. Teekupissa tee näyttää kuitenkin pikemminkin punaiselta kuin mustalta. Kiinassa juodaan punaisen teen sijaan pääasiassa vihreää teetä.
Musta
Mustaa teetä valmistettaessa 90-prosenttisesti hapetetut teenlehdet fermentoidaan tarkasti säädellyssä kosteudessa ja lämpötilassa. Tee myydään joko sellaisenaan tai, niin kuin yleensä tehdään, puristettuna linnunpesän, tiilen tai pyöreän kakun muotoon. Näin toimitaan myös Yunnanin kuuluisan pu’er-teen kanssa. Musta tee eli heicha paranee vanhetessaan ja voi säilyä jopa vuosikymmenien ajan.
Juttu on julkaistu GEO-lehdessä 2/2019.
Lue myös:
Kutsuuko riippumatto? Et ole yksin!
Fotolia
Koska olemme Linnunradan kiekon sisässä, emme näe sitä kiekkona vaan taivaan yli kaartuvana himmeänä valovyönä.
Unsplash
Tämä tunnelmallinen kuva on otettu eräopaskurssilla Tammelassa.
Venla Luttinen
Kutsuuko riippumatto? Et ole yksin!
Fotolia
Koska olemme Linnunradan kiekon sisässä, emme näe sitä kiekkona vaan taivaan yli kaartuvana himmeänä valovyönä.
Unsplash
Tämä tunnelmallinen kuva on otettu eräopaskurssilla Tammelassa.
Venla Luttinen
Hyttynen haistaa tuntosarvillaan ja maistaa imukärsällään.
Alex Wild
Tämä herkullinen maisema on kuvattu Banffin kansallispuistossa Kanadassa.
Eero Sorila
Joustava selluloosakomposiititi on jämäkkä vaihtoehto styroksille.
WSU
Etelämantereen hyisissä vesissä yhdeksän kymmenestä kalakilosta koostuu pelkästään jääkaloista.
Hyun Park
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.
© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.
Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2