Rita Strömmer
Miten tiivistää kymmenen vuotta eli ajan ensimmäisestä GEO-lehden kolumnistani nykyhetkeen? Vastaus on yllättävän helppo, koska työskentelen alalla, joka on luonut nahkansa rajusti ja nopeasti.
Uutistoimittajan työ on muuttunut entistä vaihtelevammaksi. Toimittajan tekemät tekstitkin ovat muuttuneet, ensin lyhyemmiksi mutta myöhemmin myös vastakkaiseen suuntaan, taustoittaviksi jutuiksi. Tutkiva journalismikaan ei ole tyystin kuollut. Twitteristä on tullut osa uutistoimittajan päivää – ja yötä.
Sananvapaudesta puhutaan enemmän kuin vuosikymmen sitten. Tahallisten väärinymmärrysten jälkeen päädyttäneen suurin piirtein tolkulliseen käsitykseen siitä, mitkä ovat vapauden rajat. Valeuutisilmiötä vastaan uutistoimittajat ovat nousseet teroittamalla virtuaalisen kynänsä lisäksi muutakin tekemäänsä sisältöä. Luotettavuus on journalismissa edelleen hyve ja meidän kaikkien etu.
Uuden tekniikan myötä julkaisualustat ovat vaihtuneet ja julkaisukanavat lisääntyneet. Kaikille on tarjolla kaikkea.
Infernaalisen kuuma – iltapäivälehtien termiä lainatakseni – kohde on kuva, etenkin liikkuva kuva. Kaikki haluavat nyt klippejä. Jokainen voi olla oman elämänsä kuvaaja, leikkaaja, käsikirjoittaja ja ohjaaja ja julkaista videonsa vaikka YouTubessa. Sieltä voi aueta tie tähtiin. Jos mainostajat kiinnostuvat, harrastuksesta voi tulla työ. Kilpailu huomiosta on kuitenkin kovaa.
Miten tämä kaikki on mahdollista? Kun aikoinaan kuvasin isolla ja painavalla kameralla, kuvani päätyi Bangkok Postin etusivulle ihan vain siitä syystä, että naiset eivät yleensä kuvanneet televisiojuttuja. Kalusto oli heille liian raskasta. Pelkkä jalusta painoi liki kymmenen kiloa kamerasta puhumattakaan.
Kymmenisen vuotta sitten kuvaamaan pystyi jo hieman kevyemmällä setillä, ja kameran taakse tuli hiljalleen enemmän naisia. Nyt olen kuvannut ensimmäiset uutisjuttuni älypuhelimella, eikä kukaan huomannut lopputuloksessa eroa. Vain ehkä 150 grammaa painavalla älypuhelimella saa aikaan laadukasta kuvaa. Sillä on jo kuvattu tv-sarja ja Hollywood-elokuva, ja suurten uutistapahtumien yhteydessä kännykkäkuva saapuu toimitukseen ensimmäisenä.
Live-striimiin ei tarvita enää myöskään satelliittia, wifi ja älypuhelin riittävät. Kun tekniikan edistysaskeliin lisää vielä tuloillaan olevan 5G-verkon, eteenpäin on otettu valtava askel.
Sitten antiuutinen. Pitkät panoroinnit eli kuvan liu’uttaminen vaakasuunnassa, tärisevä kuva, omituiset rajaukset ja huono valaistus eivät näytä edelleenkään hyvältä. Katsoja antaa surkean kuvanlaadun anteeksi ainoastaan silloin, jos sisältö on poikkeuksellisen kiinnostavaa.
Lämpimät onnittelut kymmenen vuotta täyttävän lehden tekijöille ja lukijoille!
Toimittaja Rita Strömmer kirjoitti GEO-lehteen kolumneja vuosina 2008–2010. Hän vierailee tässä numerossa juhlavuotta viettävän lehden kolumnistina kirjoittaen mediamaailmassa kuluneena kymmenenä vuotena tapahtuneista mullistuksista.
Kolumni on julkaistu GEO-lehdessä 11-12/2018.
Lue myös:
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.
© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.
Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2