Luonto
Tiede
Yhteiskunta
Kolumnit
Kilpailut
Asiakaspalvelu
Mediatiedot

Mer­ja Salo

20.6.2018

Lintuja kiidosta

Va­lo­ku­vaus on ko­ke­nut 20 vii­me vuo­den ai­ka­na his­to­ri­an­sa suu­rim­man mur­rok­sen, kun ke­mi­al­li­ses­ta va­lo­ku­vauk­ses­ta on siir­ryt­ty di­gi­taa­li­seen. Täs­tä on ol­lut pal­jon hyö­tyä mo­nil­la va­lo­ku­vauk­sen alu­eil­la. Eri­tyi­sen pal­jon sii­tä on hyö­ty­nyt luon­to­ku­vaus, joka on suo­si­tuim­pia va­lo­ku­vauk­sen muo­to­ja Suo­mes­sa.

Di­gi­taa­li­nen tek­niik­ka on mah­dol­lis­ta­nut mon­ta asi­aa, jot­ka ai­kai­sem­min oli­vat luon­to­ku­vauk­ses­sa vai­kei­ta ja tuot­ti­vat ku­vaa­jil­le pal­jon mie­li­pa­haa. Ku­vi­tel­kaa it­sen­ne met­sään, jon­ne hä­mä­rä las­keu­tuu juu­ri, kun kuu­let­te eläin­ten saa­pu­van ruo­kai­lu­pai­kal­le. Pit­kä va­lo­tu­sai­ka ja lii­ke-epä­te­rä­vyys ai­heut­ta­vat sen, et­tä ku­vis­sa eläi­met ovat pelk­kää epä­sel­vää mas­saa. Tai tik­ka py­säh­tyy hy­vään asen­toon run­gol­la juu­ri, kun olet­te ot­ta­neet vii­mei­sen 35 ki­no­fil­mi­ruu­dus­ta. Sil­lä ai­kaa kun vaih­dat­te ka­me­raan uut­ta fil­miä, tik­ka le­hah­taa pois. Pu­hu­mat­ta­kaan sii­tä, et­tä di­a­fil­min ku­va­ruu­dut ovat uniik­ke­ja otok­sia ja mo­nis­tet­ta­vis­sa vain vai­val­loi­ses­ti ”dup­li­koi­mal­la”.

Di­gi­taa­li­sil­la ka­me­roil­la saa­daan ku­via hä­mä­räs­sä ja jopa pi­me­äs­sä. Täh­det ja re­von­tu­let tal­len­tu­vat ta­val­li­sen kän­nyk­kä­ku­vaa­jan­kin muis­ti­kor­til­le, ja hie­not luon­no­nil­mi­öt voi ja­kaa sa­man tien ne­tis­sä. Vä­re­jä voi kor­ja­ta ja sää­tää ja ku­vaa pa­ran­nel­la jo ka­me­ras­sa.

Tus­kin mis­sään di­gi­taa­li­suu­den tuo­ma hyö­ty nä­kyy niin sel­väs­ti kuin lin­tu­ku­vis­sa. Lin­nut ovat liik­keis­sään no­pei­ta ja ar­vaa­mat­to­mia. Hy­vän ku­van saa­mi­sek­si on ku­vat­ta­va pal­jon. Suo­men joh­ta­viin lin­tu­ku­vaa­jiin kuu­lu­va Mar­kus Va­res­vuo saat­taa ot­taa til­hi­par­ves­ta yli tu­hat ku­vaa saa­dak­seen muu­ta­man hy­vän. Ku­vien mää­räl­lä ei ole di­gi­taa­li­ses­sa va­lo­ku­vauk­ses­sa mer­ki­tys­tä, sil­lä muis­ti­kor­til­le mah­tuu ja pe­rus­han­kin­to­jen jäl­keen ku­vat ovat käy­tän­nös­sä il­mai­sia. Fil­mi­a­jal­la jo­kai­sel­la va­lo­te­tul­la ruu­dul­la oli sel­vä hin­ta.

Di­gi­ku­vauk­ses­sa voi­daan myös käyt­tää erit­täin ly­hyi­tä sul­ji­nai­ko­ja ja saa­da tark­ko­ja ti­lan­ne­ku­via vai­keis­sa­kin ku­vau­so­lois­sa. Lin­tu­ku­vauk­ses­sa on tal­len­net­tu het­kiä, jol­loin len­tä­vä lin­tu on juu­ri na­pan­nut hyön­tei­sen tai pu­dot­tau­tu­nut maa­han saa­lin kimp­puun.

Lin­tu­ku­vauk­ses­ta on­kin tul­lut se va­lo­ku­vauk­sen alue, jos­sa toi­min­nal­li­nen ti­lan­ne­ku­vaus ny­kyi­sin ku­kois­taa. Pe­rin­tei­ses­ti ”ac­ti­o­nia” on suo­sit­tu uu­tis- ja ur­hei­lu­ku­vauk­ses­sa. Se saa ku­va­tun koh­teen näyt­tä­mään jän­nit­tä­väl­tä ja dra­maat­ti­sel­ta ja maa­il­man pai­kal­ta, joka on täyn­nä ta­pah­tu­maa. Nyt myös lin­tu­maa­il­man ta­pah­tu­mia voi ihail­la ”suo­raan kii­dos­ta” esi­mer­kik­si Va­res­vuon ja kol­men muun lin­tu­ku­vaa­jan verk­ko­jul­kai­sus­sa Lin­tu­ku­va.fi.

Mer­ja Salo oli pal­kit­tu ku­val­li­sen vies­tin­nän ja va­lo­ku­vauk­sen pro­fes­so­ri. Hän tut­ki mai­nos­ku­via, ku­va­jour­na­lis­mia ja suo­ma­lais­ta muo­ti­va­lo­ku­vaus­ta sekä jul­kai­si niis­tä kir­jo­ja. Sa­lon vii­mei­nen kir­ja, vuon­na 2015 il­mes­ty­nyt Jo­ka­pai­kan va­lo­ku­va, ker­toi suo­ma­lai­sen va­lo­ku­vauk­sen di­gi­ta­li­soi­tu­mi­ses­ta. Hän me­neh­tyi elo­kuus­sa 2018.

Ko­lum­ni on jul­kais­tu GEO-leh­des­sä 1/2016.

Lue myös:

Mikä on van­hin va­lo­ku­va­si?

Luon­toa lä­hel­tä

Suosittelemme

Lukuvinkit

Uuden ajan eläintarhat

Suuren kielikunnan syntypaikka selvisi

Onko maapallon sisällä vuoria?

Kymmenen kysymystä maaperästä ja ilmastonmuutoksesta

Lokakuun GEOn parhaat jutut – lue myös nämä!

Luopumisen aika

Omojoen laakson kadonnut maailma

Maaliskuun GEOn parhaat jutut – lue myös nämä!

Syömisestä ja syömistavoista

Kutitus naurattaa rottaa

Lukuvinkit

Uuden ajan eläintarhat

Suuren kielikunnan syntypaikka selvisi

Onko maapallon sisällä vuoria?

Kymmenen kysymystä maaperästä ja ilmastonmuutoksesta

Lokakuun GEOn parhaat jutut – lue myös nämä!

Luopumisen aika

Omojoen laakson kadonnut maailma

Maaliskuun GEOn parhaat jutut – lue myös nämä!

Syömisestä ja syömistavoista

Kutitus naurattaa rottaa

Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.

Yhteystiedot Rekisteriseloste Ehdot ja luvat Tietosuoja Peruuttamisohjeet

© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.

Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2