Luonto
Tiede
Yhteiskunta
Kolumnit
Kilpailut
Asiakaspalvelu
Mediatiedot
Times Square, New York. Newyorkilaiset haukkuvat Times Squarea turistirysäksi. Yläilmoista katsottuna se näyttää kuitenkin upealta. Kaupungin sydämessä olevan risteyksen ylittää päivittäin 330 000 ihmistä.

Times Square, New York. Newyorkilaiset haukkuvat Times Squarea turistirysäksi. Yläilmoista katsottuna se näyttää kuitenkin upealta. Kaupungin sydämessä olevan risteyksen ylittää päivittäin 330 000 ihmistä.

Jeffrey Milstein kirjasta LANY

Jen­ny Nie­ders­tadt

29.11.2018

Amerikkaa ilmasta käsin: LA ja NY

Kaksi kaupunkia, kaksi tarinaa. Jeffrey Milstein kuvasi Los Angelesia ja New Yorkia lintuperspektiivistä. Valokuvat näyttävät amerikkalaisen unelman – ja sen, kuinka tuo unelma toteutuu.

Sii­vo­a­mi­nen sii­vit­ti Jef­f­rey Mils­tei­nin len­toon. Hän mat­kus­ti tei­ni-iäs­sä joka sun­nun­tai san­ta­mo­ni­ca­lai­sen len­to­kou­lun ko­ne­hal­lil­le pyyh­ki­mään lat­ti­oi­ta. Vas­ta­pal­ve­luk­sek­si hän sai len­to­tun­te­ja pie­nel­lä kak­si­paik­kai­sel­la Ces­s­na 150:llä. Sen oh­jaa­mos­ta Mils­tein myös ot­ti en­sim­mäi­set ku­van­sa al­laan le­vit­täy­ty­väs­tä kau­pun­gis­ta.

”Nä­ky­mä yläil­mois­ta ei ole la­kan­nut kieh­to­mas­ta mi­nua”, Mils­tein sa­noo.

Len­to­lu­pa­kir­jan­sa hän sai 17-vuo­ti­aa­na. Nyt Mils­tein on 74-vuo­ti­as ja lii­tää yhä tai­vaal­la. Vii­si­vuo­ti­sen ku­vaus­hank­keen­sa ai­ka­na hän nou­si he­li­kop­te­rien ja pien­len­to­ko­nei­den kyy­dis­sä yhä uu­del­leen Los An­ge­le­sin ja New York Ci­tyn yl­le. Hän pyy­si len­tä­jää te­ke­mään jyr­kän kaar­rok­sen, no­jau­tui ulos mat­kus­ta­mon avoi­mes­ta oves­ta ja ku­va­si lin­tu­pers­pek­tii­vis­tä näi­tä Yh­dys­val­tain kah­ta vä­ki­rik­kain­ta met­ro­po­li­a­lu­et­ta.

Ku­va­te­ok­seen­sa, jon­ka nimi on yk­sin­ker­tai­ses­ti LA NY, Mils­tein on koon­nut par­haat otok­sen­sa. Ne näyt­tä­vät moot­to­ri­tei­den ris­teyk­siä ja ka­tu­pa­raa­te­ja, sa­ta­ma-al­tai­ta ja puis­to­tei­tä sekä asuin­kort­te­lei­ta ja ta­va­ra­kont­te­ja.

Mo­der­nit suur­kau­pun­git ja nii­tä yl­lä­pi­tä­vä ko­neis­to tuo­vat hä­nen mie­leen­sä elä­vän or­ga­nis­min. Lin­tu­pers­pek­tii­vi pal­jas­taa myös pal­jon Yh­dys­val­to­jen kult­tuu­ris­ta ja yh­teis­kun­nas­ta. Ku­vat näyt­tä­vät kau­pun­kien pin­nan­muo­dot ja ne puo­les­taan so­si­aa­li­sen epä­ta­sa-ar­von. Yh­des­sä ku­vas­sa nä­kyy kas­vil­li­suu­del­taan niuk­ka ja ah­taas­ti ra­ken­net­tu asuin­kort­te­li, jota hal­lit­se­vat rus­ke­an sä­vyt. Seu­raa­vas­sa ku­vas­sa taas nä­kyy kir­ja­via kat­to­ja ja suu­ria nur­mi­a­lu­ei­ta. Siel­lä tääl­lä kim­mel­tää si­nis­tä, sil­lä mel­kein jo­kai­sel­la ton­til­la on oma ui­ma-al­las.

Vä­rien kont­ras­ti sym­bo­loi köy­hyy­den ja vau­rau­den rin­nak­kai­ne­loa. Mils­tein sa­noo, et­tä hä­nen ku­va­te­ok­sen­sa näyt­tää yh­tä ai­kaa ame­rik­ka­lai­sen unel­man toi­von ja to­del­li­suu­den.

Jef­f­rey Mils­tein kiin­nos­tui va­lo­ku­vauk­ses­ta vas­ta yli vii­si­kymp­pi­se­nä ja yh­dis­ti sen heti van­haan in­to­hi­moon­sa len­tä­mi­seen. Sitä en­nen hän oli työs­ken­nel­lyt kym­me­niä vuo­sia ark­ki­teh­ti­na ja graa­fi­se­na suun­nit­te­li­ja­na. Työ­his­to­ria nä­kyy hä­nen va­lo­ku­vis­saan. Sil­lat, lai­vat, mu­se­ot ja tor­ni­ta­lot jär­jes­ty­vät niis­sä mo­sai­i­keik­si ja ku­vi­oik­si, ja puis­tois­sa il­me­nee yl­lät­tä­vää sym­met­ri­aa.

Myös kau­pun­ki­ra­ken­ta­mi­sen erot tu­le­vat sel­vik­si. Sii­nä mis­sä New York kur­kot­taa ti­lan puut­tees­sa kor­keuk­siin, Los An­ge­les le­vit­täy­tyy yhä laa­jem­mal­le kir­ja­va­na ja pie­ni­piir­tei­se­nä.

Seu­raa­vak­si Mils­tein on laa­jen­ta­mas­sa han­ket­taan mui­hin kau­pun­kei­hin. Eu­roop­pa­lai­sis­ta kau­pun­geis­ta hän­tä kiin­nos­taa eni­ten Lon­too.

Jut­tu on jul­kais­tu GEO-leh­des­sä 10/2018.

Lue myös:

Fa­ve­lan kah­det kas­vot

Lu­ki­jan kuva: Le­po­het­ki kes­ki­a­jas­sa

Suosittelemme

Lukuvinkit

Aavikon pojat

Pöllö vai haukka?

Kala, joka sietää pakkasta

Orpous tekee norsusta hylkiön

Suomalaiset siivoavat avaruusromua

Mitä tiedät unesta?

Kuinka vanha Suomi on?

Inkat hyödynsivät rakentamisessa rakoja

Lukijan kuva: Morsianta tapaamassa

Missä maailma loppuu

Lukuvinkit

Aavikon pojat

Pöllö vai haukka?

Kala, joka sietää pakkasta

Orpous tekee norsusta hylkiön

Suomalaiset siivoavat avaruusromua

Mitä tiedät unesta?

Kuinka vanha Suomi on?

Inkat hyödynsivät rakentamisessa rakoja

Lukijan kuva: Morsianta tapaamassa

Missä maailma loppuu

Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.

Yhteystiedot Rekisteriseloste Ehdot ja luvat Tietosuoja Peruuttamisohjeet

© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.

Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2