Times Square, New York. Newyorkilaiset haukkuvat Times Squarea turistirysäksi. Yläilmoista katsottuna se näyttää kuitenkin upealta. Kaupungin sydämessä olevan risteyksen ylittää päivittäin 330 000 ihmistä.
Jeffrey Milstein kirjasta LANY
Jenny Niederstadt
Siivoaminen siivitti Jeffrey Milsteinin lentoon. Hän matkusti teini-iässä joka sunnuntai santamonicalaisen lentokoulun konehallille pyyhkimään lattioita. Vastapalvelukseksi hän sai lentotunteja pienellä kaksipaikkaisella Cessna 150:llä. Sen ohjaamosta Milstein myös otti ensimmäiset kuvansa allaan levittäytyvästä kaupungista.
”Näkymä yläilmoista ei ole lakannut kiehtomasta minua”, Milstein sanoo.
Lentolupakirjansa hän sai 17-vuotiaana. Nyt Milstein on 74-vuotias ja liitää yhä taivaalla. Viisivuotisen kuvaushankkeensa aikana hän nousi helikopterien ja pienlentokoneiden kyydissä yhä uudelleen Los Angelesin ja New York Cityn ylle. Hän pyysi lentäjää tekemään jyrkän kaarroksen, nojautui ulos matkustamon avoimesta ovesta ja kuvasi lintuperspektiivistä näitä Yhdysvaltain kahta väkirikkainta metropolialuetta.
Kuvateokseensa, jonka nimi on yksinkertaisesti LA NY, Milstein on koonnut parhaat otoksensa. Ne näyttävät moottoriteiden risteyksiä ja katuparaateja, satama-altaita ja puistoteitä sekä asuinkortteleita ja tavarakontteja.
Modernit suurkaupungit ja niitä ylläpitävä koneisto tuovat hänen mieleensä elävän organismin. Lintuperspektiivi paljastaa myös paljon Yhdysvaltojen kulttuurista ja yhteiskunnasta. Kuvat näyttävät kaupunkien pinnanmuodot ja ne puolestaan sosiaalisen epätasa-arvon. Yhdessä kuvassa näkyy kasvillisuudeltaan niukka ja ahtaasti rakennettu asuinkortteli, jota hallitsevat ruskean sävyt. Seuraavassa kuvassa taas näkyy kirjavia kattoja ja suuria nurmialueita. Siellä täällä kimmeltää sinistä, sillä melkein jokaisella tontilla on oma uima-allas.
Värien kontrasti symboloi köyhyyden ja vaurauden rinnakkaineloa. Milstein sanoo, että hänen kuvateoksensa näyttää yhtä aikaa amerikkalaisen unelman toivon ja todellisuuden.
Jeffrey Milstein kiinnostui valokuvauksesta vasta yli viisikymppisenä ja yhdisti sen heti vanhaan intohimoonsa lentämiseen. Sitä ennen hän oli työskennellyt kymmeniä vuosia arkkitehtina ja graafisena suunnittelijana. Työhistoria näkyy hänen valokuvissaan. Sillat, laivat, museot ja tornitalot järjestyvät niissä mosaiikeiksi ja kuvioiksi, ja puistoissa ilmenee yllättävää symmetriaa.
Myös kaupunkirakentamisen erot tulevat selviksi. Siinä missä New York kurkottaa tilan puutteessa korkeuksiin, Los Angeles levittäytyy yhä laajemmalle kirjavana ja pienipiirteisenä.
Seuraavaksi Milstein on laajentamassa hankettaan muihin kaupunkeihin. Eurooppalaisista kaupungeista häntä kiinnostaa eniten Lontoo.
Juttu on julkaistu GEO-lehdessä 10/2018.
Lue myös:
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.
© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.
Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2