Jaakko Hämeen-Anttila
Edinburghista pääsee autolla Loch Lomondin länsirantaa pitkin Obaniin ja sieltä Gallanachin kautta lautalla Kerreran saarelle.
Kerreralla on yksi linnanraunio, 34 asukasta, pari tuhatta vuohta ja muutama auto – kaikki paikkakuntalaisten, muut eivät saa tuoda autoja saarelle. Saarella aika pysähtyy. Hylätty laiva lahoaa rannassa ylämaankarjan vilvoitellessa vieressä vatsakarvojaan myöten vedessä, yksisarvinen vuohi kätkeytyy ujona saniaisten joukkoon ja lampaat pitävät tauon ruokailussaan, kun kulkija ohittaa ne aamun sarastaessa.
Skotlanti on oma maailmansa. Oma valtionsa se oli vuoden 1707 alkuun asti, kun skottiparlamentti päätti painostettuna yhtyä valtioliittoon Englannin kanssa. Liitto lienee hyödyttänyt Skotlannin taloutta, mutta samalla se teki maasta Englannin alusmaan. Pikkuveli alistui isonveljen valtaan.
Vielä pari vuosikymmentä sitten skotin puhumista koetettiin rajoittaa kouluissa, ja nykyäänkin Etonin kasvatit saattavat kehottaa skotteja puhumaan yliopistossa ”kunnollista englantia”. Pienellä skottiedustajien määrällä ei ole juuri mitään sananvaltaa Ison-Britannian parlamentissa, sillä enemmistö on Englannilla. Kun brexitistä äänestettiin vuonna 2016, Skotlannissa selkeä enemmistö, 62 prosenttia, tahtoi pysyä EU:ssa. Viesti oli valtakunnan vahvin, millään muulla äänestysalueella ei ylletty näin selvään kansan tahdon ilmaukseen. Mutta sillä ei ollut merkitystä, kun niukka enemmistö englantilaisista asettui brexitin puolelle.
Koko 2000-luvun Skotlanti on pyrkinyt eroon Englannista. Vuoden 2014 kansanäänestyksessä itsenäistyminen sai vain 45 prosentin kannatuksen, mutta brexit on muuttanut tilannetta, ja itsenäisyyden kannattajat ovat nyt niskan päällä. Uusi itsenäistymisäänestys, indyref2, on Skotlannin pääministerin työlistalla.
Skotlannin epävirallisessa kansallislaulussa, Flower of Scotlandissa, todetaan, että me voimme taas olla se kansakunta, joka Robert the Brucen johdolla vuonna 1314 löi englantilaiset ja takasi Skotlannille itsenäisyyden lähes neljäksisadaksi vuodeksi.
Tuleeko Skotlannista 2020-luvulla itsenäinen valtio? Kuka tietää. Varmaa on vain, että Skotlanti ei ole Englanti. Varsinkin ylämailla ja saaristossa tuntee tuon eron: Skotlanti ei ole pankkien ja teollisuuden, luokkaerojen ja kuningasperheen maa, vaan lampaiden, ylämaankarjan ja villin luonnon maa, jossa yhteiskunnallinen asema ja sukutausta ovat vähemmän tärkeitä kuin rakkaus tätä harvaanasuttua maata kohtaan.
Kerreran saarella on kaksi mahdollisuutta yöpyä. Seitsemän hengen makuusalissa tai telttamajoituksessa, jossa on kamiina lämmittämässä kylmiä öitä varten. Lähin hotelli on Obanissa. Ja sieltä on vielä 480 mailia Lontoon Westminsteriin, jossa Ison-Britannian parlamentti kokoontuu, kaukana skotlantilaisesta saaresta.
Kirjoittaja on arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori, joka työskentelee Edinburghin yliopistossa Skotlannissa. Hän on myös suomentanut itämaista kirjallisuutta ja kirjoittanut lukuisia tietokirjoja.
Kolumni on julkaistu GEO-lehdessä 11-12/2019.
Lue myös:
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.
© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.
Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2