Tässä on taiteilijan näkemys siitä, miltä löytö, harakan kokoinen Caihong juji, saattoi näyttää.
Velizar Simeonovski, The Field Museum, UT Austin Jackson School of Geosciencesin käyttöön
Petri Riikonen
Dinosauruksen höyhenpeite alkaa olla tavanomainen löytö Kiinan parhaiten säilyneillä fossiilialueilla. Hebein maakunnan pohjoisosasta löytyi kuitenkin epätavallinen höyhenversio. Tämä eläin oli aikoinaan välkkynyt yhtä kirkkaissa väreissä kuin nykyiset kolibrit. Näin päättelevät höyhenten rakenteita analysoineet kiinalaiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat Nature Communications -lehdessä.
Pieni petodinosaurus oli luustoltaan noin 45 sentin mittainen, ja se oli eläessään painanut vajaat puoli kiloa. Tutkijat selvittivät sen värityksen etsimällä höyhenten jäännöksistä mikroskooppisen pieniä pigmenttirakkuloita, melanosomeja. He vertasivat niiden muotoa suureen määrään nykyisten lintujen vastaavia osia.
Useimmiten höyhenten sävy tulee melanosomin pigmenttiväriaineista, jotka imevät osan valon väreistä ja päästävät osan näkyviin. Kolibrimaisten muotojensa perusteella tämän dinosauruksen melanosomit kuitenkin tuottivat värin pigmentin sijasta rakenteellaan: ne taivuttelivat valoa sateenkaaren tavoin.
Lisätietoa tutkimuksesta on englanniksi täällä
Juttu on julkaistu GEO-lehdessä 5-6/2018.
Lue myös:
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.
© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.
Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2