Nyt kun muovia hajottavat entsyymit tunnetaan, niiden toimintaa päästään tehostamaan.
Martin Künsting / HZB
Petri Riikonen
Pet:stä eli polyetyleenitereftalaatista valmistetaan esimerkiksi juomapulloja. Ne hajoavat kestävyytensä takia luonnossa huonosti ja siksi roskaavat ympäristöä pahasti. Kierrätettynä niistä on nykyisin vaikea tehdä uudenveroisia pulloja, ja siksi valtaosa menee tekstiilien kuiduiksi.
Tulevaisuudessa pet-pullot voi kuitenkin pilkkoa entsyymeillä muovin peruspalikoiksi saakka, jolloin pullot saadaan kiertämään tarvitsematta valmistaa öljystä uusia. Näin arvelevat Nature Communications -lehdessä saksalaiset tutkijat, jotka selvittivät pet:tä hajottavan entsyymin rakenteen.
Tutkimus perustui vuonna 2016 löydettyyn bakteeriin, joka kasvaa pet:n pinnalla ja hajottaa sitä kahdella entsyymillä, ensin isommiksi ja sitten pienemmiksi osiksi. Aloittavan entsyymin rakenne selvitettiin jo aiemmin, ja tällä kertaa tutkijat perehtyivät hajotuksen täydentäjään. Sellaisenaan entsyymien teho ei riitä teollisuudelle. Nyt, kun rakenteet tunnetaan, tehoa pystytään kuitenkin parantamaan, tutkijat uskovat.
Lue tutkimuksesta lisää englanniksi täällä
Juttu on julkaistu GEO-lehdessä 8/2019.
Lue myös:
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.
© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.
Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2