Luonto
Tiede
Yhteiskunta
Kolumnit
Kilpailut
Asiakaspalvelu
Mediatiedot

An­ne Top­pi­nen

24.7.2019

Ilmasto muuttuu, entä ihminen?

Per­heem­me pit­kä­ai­kai­nen haa­ve on ol­lut kii­ve­tä Ruot­sin kor­keim­mal­le hui­pul­le, Keb­ne­kai­sel­le. Vas­taa­via vuo­ris­to­mai­sia mai­se­mia tai jää­kau­den uur­ta­mia kat­ti­la­laak­so­ja ei Suo­mes­ta löy­dy. Toi­saal­ta avo­tun­tu­ris­ta puut­tu­vat myös suo­ma­lais­ret­kei­li­jäl­le tu­tut nuo­ti­o­pai­kat polt­to­pui­neen. Seu­tu on syr­jäs­sä asu­tuk­ses­ta ja tal­vel­la hy­vin hil­jai­nen. Ke­säi­sin on sä­pi­nää sen­kin edes­tä. He­li­kop­te­ri­kul­je­tuk­set vie­vät kii­rei­sim­piä Nik­ka­luok­tan ky­läs­tä vuo­ren juu­ren tun­tu­ri­a­se­mal­le, jos­ta läh­te­vät kä­ve­ly­rei­tit huip­pua koh­ti.

Vii­me hei­nä­kuus­sa va­el­sim­me kah­den telt­ta­kun­nan voi­min näis­sä maas­tois­sa. Lei­riy­dyim­me en­sin vuo­ren län­si­puo­lel­la, mis­tä oli noin kym­me­nen ki­lo­met­rin kä­ve­ly hui­pul­le. Aluk­si haas­tee­na oli muu­ta­man vuo­laan pu­ron yli­tys. Sit­ten reit­ti jat­kui vai­ke­a­kul­kui­ses­sa ki­vi­ra­kas­sa. Rin­ne jyrk­ke­ni. Pol­kua tus­kin näki loh­ka­reit­ten kes­kel­lä. Nou­su kävi voi­mil­le, vaik­ka se­läs­sä oli vain ke­vyt päi­vä­rep­pu. Kuu­den tun­nin jäl­keen pää­sim­me ka­pe­al­le lu­mi­hui­pul­le, jos­sa kel­lo­ni näyt­ti kor­keu­dek­si 2 103 met­riä. Ym­pä­ril­lä oli sa­kea sumu, ja kaik­ki hie­not mai­se­ma­ku­vat jäi­vät ot­ta­mat­ta. Olim­me voit­ta­ja­fii­lik­sis­sä il­man nii­tä­kin. Il­lal­la tel­tas­sa ei unen­tu­loa tar­vin­nut kau­aa odo­tel­la.

Lop­pu­vii­kon pais­toi enim­mäk­seen au­rin­ko ja va­el­ta­mi­nen jyl­his­sä num­mi­mai­se­mis­sa oli tai­vaal­lis­ta. Puut­to­mil­la ylän­göil­lä kuk­ki­vat lu­mien su­let­tua si­ni­ri­kot ja kur­jen­ka­ner­vat val­toi­me­naan. Pie­net val­koi­set la­pin­vuo­kot ja uu­va­nat her­kis­ti­vät kau­neu­del­laan ka­run ki­vi­kon kes­kel­lä.

Vain kol­me viik­koa ret­ken jäl­keen tuli uu­ti­nen, et­tä Keb­ne­kai­sen ete­lä­huip­pu ei enää ole Ruot­sin kor­kein paik­ka. Ete­lä­huip­pu on jään ja lu­men peit­tä­mä ja vain vä­hän kor­ke­am­pi kuin vie­res­sä ole­va ki­vi­la­ki­nen poh­jois­huip­pu. Vii­me vuo­si­na ero on pie­nen­ty­nyt jään su­la­es­sa. Keb­ne­kai­sen poh­jois­hui­pul­le, jos­ta nyt tuli kor­kein pis­te, ei ole asi­aa il­man hak­kua, köy­siä ja jää­rau­to­ja. Se ei ole enää mei­kä­läi­sen har­ras­te­li­ja­kä­ve­li­jän ulot­tu­vis­sa.

Il­mas­ton­muu­tos nä­kyy siis konk­reet­ti­ses­ti Poh­jois-Eu­roo­pas­sa­kin jää­ti­köi­den su­la­mi­se­na. Tämä uu­ti­nen yh­te­nä mo­nis­ta muis­ta il­mas­ton­muu­tok­seen liit­ty­vis­tä ma­sen­si. On­ko teh­tä­vis­sä enää mi­tään?

Il­mas­to­kes­kus­te­lu kiih­tyi lo­ka­kuus­sa 2018 hal­li­tus­ten­vä­li­sen il­mas­to­pa­nee­lin 1,5 as­teen ra­por­tin il­mes­ty­es­sä. Tut­ki­ja­yh­tei­sö ak­ti­voi­tui. Kan­sa­lai­set il­mai­si­vat ky­se­lyis­sä laa­jas­ti huo­len­sa. To­sin enem­mis­tö an­tai­si mui­den teh­dä suu­rem­man työn pääs­tö­vä­hen­nys­ten eteen. Kou­lu­lai­set al­koi­vat lak­koil­la. Al­koi tun­tua, et­tä asi­al­le on eh­kä sit­ten­kin teh­tä­vis­sä vie­lä jo­tain.

Maa­pal­lon rik­kain kym­me­ne­so­sa tuot­taa noin puo­let koko kas­vi­huo­ne­pääs­töis­tä. Ny­kyi­seen elä­män­tyy­liim­me liit­tyy siis eit­tä­mät­tä asi­oi­ta, jois­ta on ky­et­tä­vä luo­pu­maan. He­li­kop­te­ri­kyy­ti tun­tu­ri­a­se­mal­le tai­si jää­dä täl­lä haa­vaa vii­mei­sek­si.

An­ne Top­pi­nen on met­sä­e­ko­no­mi­an ja mark­ki­noin­nin pro­fes­so­ri ja Hel­sin­gin yli­o­pis­ton Kes­tä­vyys­tie­teen ins­ti­tuu­tin HEL­SU­Sin joh­ta­ja. Ins­ti­tuu­tin teh­tä­vä­nä on aut­taa rat­ko­maan kes­tä­vyys­haas­tei­ta mo­ni­tie­tei­sen tut­ki­muk­sen ja sitä tu­ke­van ope­tuk­sen kaut­ta.

Ko­lum­ni on jul­kais­tu GEO-leh­des­sä 5-6/2019.

Lue myös:

Seit­se­män ky­sy­mys­tä Ete­lä­man­te­rees­ta

Vi­her­ka­tot ja vi­her­sei­nät yleis­ty­vät

Suosittelemme

Lukuvinkit

Auttavatko eleet sanojen oppimisessa?

Pinkki väri hurmaa myös luonnossa

Mikä oli vuoden 2019 paras GEO-kansi?

Kuuran kauneutta Lanakoskella

Amerikkaa ilmasta käsin: LA ja NY

Oi, jospa oisin mä varaani…!

Muurahainen suunnistaa myös takaperin

Maailman parhaiden vuorikiipeilijöiden salaisuus paljastui

Näin digikuvaus muutti elämämme

Uudistuksia raiteilla ja lehdessä

Lukuvinkit

Auttavatko eleet sanojen oppimisessa?

Pinkki väri hurmaa myös luonnossa

Mikä oli vuoden 2019 paras GEO-kansi?

Kuuran kauneutta Lanakoskella

Amerikkaa ilmasta käsin: LA ja NY

Oi, jospa oisin mä varaani…!

Muurahainen suunnistaa myös takaperin

Maailman parhaiden vuorikiipeilijöiden salaisuus paljastui

Näin digikuvaus muutti elämämme

Uudistuksia raiteilla ja lehdessä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.

Yhteystiedot Rekisteriseloste Ehdot ja luvat Tietosuoja Peruuttamisohjeet

© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.

Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2