Tie sydämeen käy tutkimuksen mukaan aivojen kautta.
Pixabay
Petri Riikonen
Millaisia asioita ihmiset pitävät kauniina? Entä koetaanko kauneutta ohimennen vai vaatiiko se keskittymistä ja ajattelua?
Vaikutusvaltainen filosofi Immanuel Kant päätteli yli 200 vuotta sitten, että kauneuden kokemiseksi pitää ajatella. Hän ajatteli myös, ettei pelkkä aisti-ilo voi olla kaunista. Kant oli oikeassa ensimmäisessä väitteessään mutta väärässä jälkimmäisessä, kertovat yhdysvaltalaiset tutkijat Current Biology -lehdessä.
Tutkijoiden järjestämissä kokeissa 62 ihmistä katseli erilaisia kuvia, maisteli makeisia ja silitti pehmoleluja joko kaikessa rauhassa tai häiritysti. Sen jälkeen koehenkilöt arvioivat, olivatko he kokeneet kauneutta, ja jos, miten vahvasti. Lähes kaikki kertoivat kokeneensa kauneutta ainakin joidenkin kuvien ääressä. Noin kolmannes koki kauniiksi myös makuelämyksen tai pehmeyden tunnun. Häiriö ehkäisi kauneuden kokemista.
Tulokset antavat tukea Kantin ajatukselle, jonka mukaan kauneus ja ajattelu liittyvät yhteen. Toisaalta ne antavat myös viitteitä siitä, että kauneutta voi kokea kaikkien aistien kautta, jos asiaan vain keskittyy.
Tutkimustuloksista voi poimia myös toimintaohjeen. Esimerkiksi taidemuseoiden kannattaa minimoida häiriöitä, jos ne haluavat tuottaa kauneuselämyksiä, tutkijat suosittelevat.
Lisätietoa tutkimuksesta englanniksi on täällä
Juttu on julkaistu GEO-lehdessä 8/2017.
Lue myös:
Totta se on - aurinko määrää myös kaupunkilaisen elämää
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.
© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.
Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2