Sydän on rakkauden universaali symboli.
iStock
GEO
1 Vuonna 1949 julkaistun tutkimuksen mukaan...
A noin 80 prosenttia yhteiskunnista hyväksyy moniavioisuuden.
B moniavioisuus sallitaan yleensä vain miehille.
C 90 prosenttia pariskunnista elää yksiavioisesti.
2 Ero tulee useimmiten...
A neljän avioliittovuoden jälkeen.
B kuuden avioliittovuoden jälkeen.
C seitsemän avioliittovuoden jälkeen.
3 Mikä rakkauden muoto on sallittu myös paaville?
A eros
B agape
C amor
4 Atsteekkihallitsija Montezuma nautti potenssilääkkeeksi päivittäin...
A kuppikaupalla kaakaota.
B litran ihmisverta.
C omaa virtsaansa.
5 Miksi vihkisormusta pidetään nimettömässä sormessa?
A Ennen uskottiin, että siinä kulki lemmensuoni (vena amoris).
B Koska sormukseen kuluu kapeassa sormessa vähemmän usein kallista materiaalia.
C Koska nimettömässä sormus ei ole tiellä.
6 Keillä seuraavista rakastavaisista oli lapsia?
A Bonnie ja Clyde
B Héloïse ja Pierre Abélard
C Mumtaz Mahal ja Shah Jahan
7 Aikalaiset moittivat keskiajan lemmentrubaduuria Walther von der Vogelweidea...
A koska hän lauloi muillekin kuin jaloille rouville.
B koska hän ajoi avioliittoa kaikille.
C koska hän lauloi aina falsetissa.
8 Mikä on cheerleader-ilmiö?
A Miehet pitävät urheilullisista naisista.
B Joukossa jokainen näyttää kauniimmalta.
C Hyvännäköinen on joukon johtaja.
Vastaukset
1 A, B, C | Kun antropologi G. P. Murdock vuonna 1949 julkaisi laajan tutkimuksensa, joka käsitti 853 kansaa ja yhteiskuntamuotoa, länsimainen elämäntapa ei ollut vielä yhtä laajalle levinnyt kuin nykyään. Vaikka 708 tutkittua yhteiskuntaa hyväksyi moniavioisuuden, se oli lähes yksinomaan miesten oikeus. Vain puoli prosenttia tutkituista yhteiskunnista salli naisten elää samanaikaisesti useamman miehen kanssa. Sielläkin, missä moniavioisuus olisi ollut mahdollista, yli 90 prosenttia pariskunnista eli yksiavioisesti. Nykyään varsinkin naisten kasvanut taloudellinen riippumattomuus on lisännyt sarjallista moniavioisuutta. Ihmisillä on useampia kumppaneita, mutta vain yksi kerrallaan.
2 A | Unohda niin sanottu seitsemännen vuoden kriisi. Antropologi Helen Fisherin mukaan avioerot ovat useimmissa kulttuureissa yleisimmillään neljäntenä aviovuonna.
3 B | ”Deus est caritas”, Jumala on pyyteetön, ehdoton rakkaus, kirjoittaa paavi Benediktus XVI kiertokirjeessään. Latinan sana caritas vastaa kreikan agapea. Katolisten pappien on pidättäydyttävä eroksesta, ruumiillisesta rakkaudesta.
4 A | Valloittaja Hernán Cortésin kronisti kirjoittaa xocolatlin suomasta kestävyydestä. Kaakaossa todellakin on piristäviä aineita, kuten kofeiinia ja teobromiinia, sekä halua herättäviä aineita, kuten fenyylietyyliamiinia, tosin vain pieniä määriä.
5 A | Ajateltiin, että vasemman käden nimettömästä johtaa lemmensuoni suoraan sydämeen, oletettuun rakkauden tyyssijaan.
6 B, C | Gangsteripari Bonnie ja Clyde ei pankkiryöstöiltään ehtinyt ajatella perheen perustamista. Filosofi Pierre Abélard, jota yhdisti sammumaton rakkaus myöhemmin abbedissaksi valittuun Héloïseen, joutui Héloïsen sedän kastroimaksi, eikä enää sen jälkeen voinut saada lapsia. Ennen sitä Héloïse oli kuitenkin ehtinyt synnyttää parin yhteisen pojan Astralabiuksen. Mumtaz Mahal sen sijaan sai monta lasta miehensä Shah Jahanin kanssa ennen kuin menehtyi 14. lapsensa synnytyksessä. Murheenmurtama hallitsija rakennutti vaimonsa muistoksi Taj Mahalin hautamuistomerkin.
7 A | Walther von der Vogelweide oli keskiajan Saksassa tunnettu minnelaulaja eli eräänlainen lemmentrubaduuri. Yhdessä hänen lauluistaan sanotaan ”He soimaavat minua siitä, että osoitan lauluni niin alhaiselle säädylle”. Hän ei tahtonut laulaa vain abstraktisti jalolle rouvalle, vaan osoittaa konkreettisesti rakkauttaan aivan tavalliselle naisihmiselle.
8 B | Cheerleader-ilmiöllä tarkoitetaan sitä, että myös vähemmän hyvännäköiset ihmiset näyttävät paremmilta ryhmässä, jossa on muutama erityisen kaunis ihminen. Ilmeisesti katsoja hahmottaa ryhmän kokonaisuudessaan, eikä välitä sen yksittäisten jäsenten viehättävyydestä.
Juttu on julkaistu GEOn numerossa 2/2018.
Lue myös:
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.
© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.
Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2