Luonto
Tiede
Yhteiskunta
Kolumnit
Kilpailut
Asiakaspalvelu
Mediatiedot
Tyrannosaurus rexin juoksunopeudesta on nyt olemassa hyvä arvaus.

Tyrannosaurus rexin juoksunopeudesta on nyt olemassa hyvä arvaus.

Pixabay

Pet­ri Rii­ko­nen ja GEO

24.2.2020

Kuinka kovaa tyrannosaurus juoksi?

Isoimmat eläimet eivät liiku kaikkein nopeimmin. Tutkijat kehittivät huippunopeuksien arvioimiseen yksinkertaisen kaavan. Se laski vauhdin myös sukupuuttoon kuolleelle Tyrannosaurus rexille.

Elä­vien­kään eläin­ten huip­pu­no­peuk­sia ei ai­na ole help­poa mi­ta­ta, ja su­ku­puut­toon kuol­leis­ta nii­tä voi vain ar­vi­oi­da. Las­kel­mat ovat ai­em­min pe­rus­tu­neet li­has­toi­min­nan mut­kik­kaa­seen mal­lin­ta­mi­seen. No­peu­den voi kui­ten­kin ar­vi­oi­da yk­sin­ker­tai­ses­ti eläi­men pai­nos­ta. Näin osoit­ta­vat sak­sa­lai­set, yh­dys­val­ta­lai­set ja brit­ti­läi­set tut­ki­jat Na­tu­re Eco­lo­gy & Evo­lu­ti­on -leh­des­sä.

He päät­te­le­vät, et­tä li­hak­set ei­vät kiih­dy­tyk­sen ai­ka­na eh­di tuot­taa uu­sia ener­gi­a­va­ras­to­ja, vaan huip­pu­no­peus riip­puu val­mii­den ener­gi­a­va­ras­to­jen suu­ruu­des­ta. Pai­na­vim­pien eläin­ten li­hak­siin va­ras­to­ja mah­tuu eni­ten, ja sik­si ne voi­vat kiih­dyt­tää kau­im­min.

Toi­saal­ta pai­no hi­das­taa kiih­ty­vyyt­tä, jo­ten tie­tyn koon jäl­keen suu­ruu­des­ta al­kaa ol­la hait­taa. Sik­si esi­mer­kik­si nor­sut ovat hi­taam­pia kuin kes­ki­ko­koi­set eläi­met.

Uu­den las­ku­kaa­van ar­vi­ot elä­vien eläin­ten no­peuk­sis­ta vas­ta­si­vat niil­tä mi­tat­tu­ja huip­pu­no­peuk­sia. Tut­ki­jat us­kal­ta­vat­kin suo­si­tel­la tut­ki­mus­me­ne­tel­mään­sä myös mui­nai­se­läin­ten tut­ki­joil­le. Kaa­van mu­kaan esi­mer­kik­si Ty­ran­no­sau­rus re­xin huip­pu­no­peus oli noin 27 ki­lo­met­riä tun­nis­sa.

Ylei­sur­hei­lun ME-tu­lok­set on koot­tu IA­AF:n si­vuil­le. Pie­ni las­ku­toi­mi­tus pal­jas­taa, et­tä sa­ta­sen maa­il­ma­nen­nä­tys­mies jät­täi­si het­kel­li­ses­ti T. re­xin kau­as taak­seen (36 km/h) ja et­tä huip­pu­mai­le­ri­kin pär­jäi­si sil­le var­sin hy­vin (26 km/h). 10 000 met­rin ME-tu­lok­sen ki­lo­met­reik­si tun­nis­sa muun­net­tu no­peus (23 km/h) jää jo sel­väs­ti al­le T. re­xin huip­pu­no­peu­den, mut­ta toi­saal­ta ty­ran­no­sau­rus ei oli­si to­den­nä­köi­ses­ti jak­sa­nut pi­tää yl­lä huip­pu­vauh­ti­aan kym­men­tä ki­lo­met­riä.

Li­sä­tie­toa tut­ki­muk­ses­ta on eng­lan­nik­si tääl­lä

Jut­tu on jul­kais­tu GEO-leh­des­sä 10/2017.

Lue myös:

Jää­kau­si kas­vat­ti va­laat

Mik­si At­lan­tis­sa ei ui me­ri­käär­mei­tä?

Suosittelemme

Lukuvinkit

Aavikon pojat

Pöllö vai haukka?

Kala, joka sietää pakkasta

Orpous tekee norsusta hylkiön

Suomalaiset siivoavat avaruusromua

Mitä tiedät unesta?

Kuinka vanha Suomi on?

Inkat hyödynsivät rakentamisessa rakoja

Lukijan kuva: Morsianta tapaamassa

Missä maailma loppuu

Lukuvinkit

Aavikon pojat

Pöllö vai haukka?

Kala, joka sietää pakkasta

Orpous tekee norsusta hylkiön

Suomalaiset siivoavat avaruusromua

Mitä tiedät unesta?

Kuinka vanha Suomi on?

Inkat hyödynsivät rakentamisessa rakoja

Lukijan kuva: Morsianta tapaamassa

Missä maailma loppuu

Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.

Yhteystiedot Rekisteriseloste Ehdot ja luvat Tietosuoja Peruuttamisohjeet

© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.

Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2