Koska olemme Linnunradan kiekon sisässä, emme näe sitä kiekkona vaan taivaan yli kaartuvana himmeänä valovyönä.
Unsplash
Petri Riikonen
Oma galaksimme Linnunrata on pyörivä kiekko, joka koostuu tähdistä kiertolaisineen sekä tähtien välisestä pölystä ja kaasusta ja jonka keskustaa kierrämme Auringon mukana. On arveltu, että kotigalaksimme muistuttaisi suurinta lähinaapuriaan, Andromedan galaksia, jonka muodon näemme kaukoputkilla otetuista kuvista.
Andromedasta poiketen Linnunradan kiekko on kuitenkin vääntynyt, kertovat kiinalaiset ja australialaiset tutkijat Nature Astronomy -lehdessä.
Linnunradan kaasukiekon vääntyneisyys oli havaittu jo aiemmin. Vasta nyt tutkijat kuitenkin osoittivat, että muoto toistuu myös tähtien muodostamassa kiekossa. Asia selvisi tutkailemalla noin 1 300:aa niin sanottua klassista kefeidiä eli tähteä, joiden etäisyyden voi niiden säännöllisen kirkkaudenvaihtelun ansiosta määrittää hyvin tarkasti.
Tutkijoiden mukaan vääntyneisyys johtuu kiekon massiivisen keskustan aiheuttamista vääntövoimista. Muoto ei tee Linnunradasta kummajaista, sillä vääntyneitä galakseja on nähty aiemmin muualla avaruudessa.
Lisätietoa tutkimuksesta on englanniksi täällä
Juttu on julkaistu GEO-lehdessä 5-6/2019.
Lue myös:
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.
© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.
Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2