Köysirata kuljettaa niin madridilaiset kuin matkailijatkin korkeuksiin. Yläilmoista avautuvat näkymät kaupungin historiallisimpiin ja vihreimpiin osiin.
Ofelia de Pablo ja Javier Zurita
Ofelia de Pablo ja Javier Zurita
Funikulaari lähtee liikkeelle hitaasti. Pehmeää nitinää, kevyt heilahdus ja olemme ilmassa. Madrid paljastaa vehreytensä parhaiten yläilmoista käsin. Köysiratakopin toisella puolella levittäytyy kaupungin suurin puisto Casa de Campo, Madridin keuhkot. Toisesta ikkunasta näkyy Manzanaresjoki, joka saa jälleen virrata vapaana kehätien puristuksesta.
Myös köysirata virui pitkään käyttämättömänä. Nyt kunnostettu ja uudelleen avattu Teleférico kuljettaa matkustajat vain 12 minuutissa kaupungista valtavan metsän keskelle. Sieltä lähtee myös runsaasti pyörä- ja vaellusreittejä eri puolille, kuten kuninkaallisen Palacio Real -palatsin maisemiin.
Ilmastonmuutos on saavuttanut maailman kaikki kolkat. Espanjan hallitus tilasikin kolme vuotta sitten tutkimuksen, jonka mukaan Madridiin kohdistuu neljä suurta uhkaa. Niitä ovat lämpöaaltojen lisääntyminen, sateiden väheneminen ja niiden muuttuminen, äärisääilmiöiden lisääntyminen sekä luonnon ekosysteemien heikkeneminen.
Kaupungissa ryhdyttiin töihin. Viherkatot, sähköpyörät, kävelykadut ja keskustan sulkeminen liikenteeltä ovat osa suurta suunnitelmaa, jonka tavoitteena on entistä kestävämpi Madrid.
Kehätie aloitti hankkeen
Vihreä vallankumous alkoi Madridissa itse asiassa jo yli kymmenen vuotta sitten. Silloin käynnistyi valtava työmaa, jonka seurauksena osa pääkaupungin kehätie M-30:stä kaivettiin maan alle. Vanha ohitustie seuraili länsireunallaan Manzanaresjokea ja teki hajullaan ja melullaan viereisistä alueista miltei elinkelvottomia.
Manzanaresin elvyttäminen on jatkunut. Madrid Río -nimellä tunnetun projektin ansiosta jokivarteen on ilmestynyt puistoja ja puutarhoja. Siellä, missä ennen oli ennen saastetta, on nyt yli 30 kilometriä pyörätietä ja 33 000 puuta. Autotieltä vapautuneelle alueelle on rakennettu myös skeittipuistoja, bmx-pyöräilypaikkoja ja kiipeilyseiniä.
Projektin huono puoli on ollut sen noin neljän miljoonan euron hinta. Sen hyvät puolet ovat yhtä ilmeiset: kaupungin asukkaat hengittävät nyt puhtaammin, ja kaupungin keskusta yhdistyy luontevasti Casa de Campon puistoalueeseen, joka on yli viisi kertaa New Yorkin Keskuspuiston kokoinen.
Lisäksi Manzanaresjoen kunnostamiseksi on laadittu suunnitelma, jonka toivotaan palauttavan jokeen sen kotoperäiset kasvi- ja eläinlajit.
Eroon autoista
Madridin vihertyminen ei rajoitu jokivarteen. Kaupunkiin on monen muun kaupungin tavoin ilmestynyt sähköpyöriä. Sellaisen saa käyttöönsä puoleksi tunniksi 30 sentin hinnalla, ja pyörän voi parkkeerata keskustan keskeisimmillä alueilla sijaitseville asemille.
Kaupunkilaisten käytössä on myös sähköpotkulautoja ja ekomopoja. Ne yleistyivät, kun kulkuneuvojen pääsyä kaupungin ydinkeskustaan rajoitettiin voimakkaasti marraskuussa 2018 Madrid Central -projektin myötä. Viiden neliökilometrin suuruisella alueella kaupungin keskustassa saavat nyt ajaa pääasiassa vain asukastunnuksella varustetut tai päästöttömät autot. Rajoitusten vastapainoksi keskustaan pääsyä julkisilla liikennevälineillä on haluttu helpottaa, ja keskustan sisäänkäyntien liepeille on alettu rakentaa edullisia tai ilmaisia liityntäpysäköintipaikkoja.
Projektilla on ollut myös vastustajansa. Näyttää kuitenkin siltä, että Madrid Central on tullut jäädäkseen. Ecologists in Action -ryhmän tutkimuksen mukaan ilman typpidioksidimäärät ovat vähentyneet vuoden aikana rajoitusten kohteena olleella alueella yhdeksän vuoden keskiarvoon verrattuna 20 prosenttia. Pienentyneitä typpidioksidimääriä on mitattu myös muilla lähialuilla. Asiasta on kirjoittanut muun muassa El País -lehti.
Kaupunkikuvaa ovat muuttaneet myös kävelykatujen laajennukset. Uuden ilmeen on saanut esimerkiksi Madridin ikoninen Gran Vía.
Lisää vihreää
Hankkeet eivät suinkaan lopu tähän. Madrid + natural -hanke edistää vihreämpää kaupunkirakentamista monin keinoin.
Viherkattojen toivotaan parantavan rakennusten energiatehokkuutta. Ne myös säännöstelevät voimakkaiden sateiden sattuessa valumavesiä ja lisäävät kaupungin viherpinta-alaa. Lisäksi ne tuovat helpotusta kaupungin kuumuuteen ja auttavat parantamaan ilmanlaatua. Madridin kaupungintalon ja kaupungin uuden teknologisen innovaatiokeskuksen La Naven katot on nyt vehreät.
Viherkatot ovat vasta yleistymässä, mutta kaupunkikasvimaita on jo runsaasti. Salamancan kaupunginosassa Hotelli Wellington voi kehua kattoterassinsa kasvimaan olevan maailman suurin, kun siis tarkastellaan hotelleja. Monilla naapurusyhdistyksillä on omat kasvimaansa, ja Lavapiésin ja La Latinan kaupunginosissa kaatopaikkoja on muutettu todellisiksi kasvikeitaiksi. Parque de Retiro -puistossa aivan kaupungin keskustassa voi osallistua ilmaiselle kaupunkikasvimaan perustamiskurssille.
Ja jos tila ei muuten riitä, puutarhan voi kasvattaa myös seinää pitkin. Yhden Madridin pääbulevardin eli Paseo del Pradon varrella sijaitsevan museo- ja kulttuuri-keskus Caixa Forumin viherseinässä kasvaa yli 15 000 kasvia – tarkka määrä vaihtelee vuodenaikojen mukaan.
Muunkinlaisia hankkeita on käynnissä. Lyhyen kävelymatkan päässä Puerta del Solilta Canalejasin aukiolla on käynnissä seitsemän historiallisen rakennuksen jälleenrakentaminen. Centro Canalejasin yksi osa tulee olemaan luksushotelli, ja hankkeelle on myönnetty ekologisen rakentamisen sertifikaatti. Colónin aukiolle Paseo de la Castellanalle rakennetaan Axis-rakennusta, jonka on suunnitellut maailmankuulu Norman Foster. Historialliselle paikalle nousevan rakennuksen toivotaan näyttävän uutta suuntaa urbaanille arkkitehtuurille.
Palaamme köysiradalla kukkulan laelta alas kaupungin sydämeen. Korkeuksiin viehättyneet voivat suunnistaa köysiradan asemalta vielä Plaza de Españalle, jossa kohoaa kaksikin huiman korkeaa rakennusta. Niistä toisessa, äskettäin kunnostetussa Edificio Españassa on nyt hotelli, ja sen ylimmistä kerroksista sanotaan olevan paras näköala Madridin kaupunkiin.
Korkealta avautuva näköala jättääkin katsojan sanattomaksi. Horisontissa siintää Casa de Campon vehreä maisema, ja alhaalla katsojan jalkojen juuressa sykkii kaupunki, jonka liikenteen rytmi on selvästi hidastunut.
Juttu on julkaistu GEO-lehdessä 2/2020.
Lue myös:
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.
© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.
Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2