Ryhävalas hyppää vedenpinnan yläpuolelle. Onko se leikkisää kisailua vai tärkeää viestintää?
Pixabay
GEO
Valasretken kohokohta on, kun valas ilmestyy pintaan, nousee ilmaan ja laskeutuu selkä edellä takaisin mereen. Toiminta näyttää pelkältä ylimääräisen energian purkamiselta, mutta sillä on tarkoitus: valaat viestivät keskenään hyppäämällä ilmaan.
Ailbhe Kavanaghin australialaisessa Queenslandin yliopistossa johtama tutkimusryhmä tarkkaili kahden peräkkäisen vuoden syys- ja lokakuussa Queenslandin edustalla 94:ää ryhävalasparvea. Tutkijoille selvisi, että valaat lähettävät signaaleja iskeytymällä vedenpintaan. Osuman voima tuottaa ääniä, jotka etenevät veden alla pitkälle.
Etäisyys muista ratkaisee
Valaat ilmeisesti myös säätelevät kommunikaatiotaan sen mukaan, kuinka kaukana toiset valaat ovat. Ne siis erottavat ”paikallispuhelut” ”kaukopuheluista”. Kun lähimmät valaat ovat kauempana kuin neljän kilometrin päässä, ryhävalaat hyppäävät tavallista useammin.
Kun muut valaat ovat lähellä, ne sen sijaan iskevät veden pintaa pyrstö- tai rintaevillään. Tätä ne tekevät erityisen usein silloin, kun parveen liittyy uusia valaita tai kun yksi valaista lähtee parvesta. Ei tiedetä, millaisia sanomia ryhävalaat tällä tavoin lähettävät. Kertovatko ne, missä ne sillä hetkellä ovat, vai onko viestin sisältö mutkikkaampi? Se ei selvinnyt Kavanaghin kenttätutkimuksessa.
Tutkijaryhmä on kuitenkin varma siitä, että hypyin ja eväniskuin välitetään tärkeitä viestejä, sillä varsinkin hyppääminen vaatii jopa 30 tonnia painavilta valailta paljon energiaa.
Juttu on julkaistu GEO-lehdessä 5-6/2017.
Lue myös:
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.
© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.
Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2