Vihreä jäi tummumatta vain raamin alla pimeässä.
(muokaten) Inorganic Chemistry 2019
Petri Riikonen
Eurooppalaiset taidemaalarit käyttivät 1400-luvulta 1600-luvulle pigmenttinä kupariasetaattia, jota valmistettiin syövyttämällä kuparia etikalla. Väri oli kirkkaanvihreä, mutta vähitellen taiteilijat huomasivat sen ruskettuvan ajan myötä ja siksi luopuivat siitä. Nyt ranskalaiset tutkijat selittävät Inorganic Chemistry -lehdessä, miksei väri kestänyt.
Taiteilijat sekoittivat pigmentit pellavaöljyyn, joten periaatteessa värien sumentuminen voisi johtua öljyn kellastumisesta. Kyse ei kuitenkaan ollut siitä vaan itse pigmentin muuttumisesta, tutkijat osoittavat.
Syyllisiä olivat valo ja happi. Vihreässä pigmentissä oli alun perin kahden kupariatomin välissä etikkahapon aineksia eli tietynlaisia hiilen, hapen ja vedyn yhdisteitä. Valon vaikutuksesta ne alkoivat vähitellen irrota ja tilalle tuli ilmasta happea. Muodostui kuparien ja hapen yhdistettä, joka on väriltään ruskeaa. Vanhoissa maalauksissa ruskettumisnopeus on vaihdellut sen mukaan, miten pigmenttiä ja pellavaöljyä oli valmistuksen aikana käsitelty.
Lisätietoa tutkimuksesta on englanniksi täällä
Juttu on julkaistu GEO-lehdessä 1/2020.
Lue myös:
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.
© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.
Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2