Perhoset ovat paljon vanhempia kuin olemme luulleet.
Pixabay
GEO
Ensimmäiset perhoset lepattivat taivaalla yli 200 miljoonaa vuotta sitten, uskoo ryhmä saksalaisia, hollantilaisia ja yhdysvaltalaisia tutkijoita. Se on 70 miljoonaa vuotta aiemmin kuin mitä tähän asti on oletettu.
Tutkijat löysivät pohjoissaksalaisesta kallioperästä 338 metrin syvyyteen ulottuvassa kairauksessa varhaisten perhosten fossiloituneita siipisuomuja kivilajikerroksesta, jonka voi ajoittaa triaskauden loppuun ja jurakauden alkuun. Tähän asti uskottiin, että näinä aikakausina ei vielä ollut perhosia.
Löytö saattaa muutenkin osoittautua käänteentekeväksi. Tähän asti on nimittäin oletettu, että perhosten imukärsä oli täydellisesti sopeutunut imemään mettä niitä ennen kehittyneiden koppisiemenisten kasvien kukista. Uuden löytönsä valossa tutkijatiimi uskoo, että imukärsälliset perhoset kehittyivät ensin ja että ne kykenivät nauttimaan kuivissa olosuhteissa nestemäistä ravintoa hankalistakin paikoista jo ennen kuin ensimmäiset nykyisten kukkakasvien edeltäjät ilmestyivät maailmaan. Kukkien tultua perhoset muuttivat ruokavaliotaan ja siirtyivät nauttimaan niiden mettä.
Juttu on julkaistu GEO-lehdessä 2/2019.
Lue myös:
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.
© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.
Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2