Kirjan tuoksu kertoo oman tarinansa.
Pixabay
GEO
Professori Matija Strlič johtaa University College Londonin kestävän kulttuuriperinnön laitosta. Hän tutkii siellä menneisyyden hajujälkiä.
Mikä tuoksuissa kiehtoo?
”Havaitsin, että jotkut kirjastonhoitajat haistelivat vanhoja kirjoja määrittäessään niiden ikää. Koska olen kemisti, halusin kuvailla kirjojen hajoamista analyyttisesti paperin hajun, siis siitä haihtuvien orgaanisten yhdisteiden avulla. Tutkimme yli 70:tä paperilaatua. Etikkahappo teki nopeasti hajoavien papereiden hajusta happaman. Toiset paperit taas tuoksuivat niissä muodostuvan vanilliinin vuoksi hyvin makeilta”, Strlič sanoo.
Hän uskoo, että havainnot pätevät myös muihin esineisiin. Tutkimusryhmä on analysoinut myös vanhoja muoveja ja havainnut, että osa muovinukeista haisee etikalta. Se on merkki nopeasta hajoamisesta ja korkeasta etikkahappopitoisuudesta.
Mitä käytännön hyötyä tutkimuksista on?
”Konservaattorit pystyvät vainuamaan luokittelumme ansiosta konservointia kaipaavat teokset. Hajuilla on merkityksensä myös näyttelyissä. Kirjastoon tai vanhaan rakennukseen tulija odottaa kohtaavansa tiettyjä tuoksuja. Jos niitä ei ole, jokin on vinossa. Se on myös monien museoiden ongelma. Niiden steriilistä ilmapiiristä puuttuvat vanhat hajut.”
Menneisyyden tuoksujen ennallistamista onkin kokeiltu.
”Kokeilimme asiaa Birminghamin museossa. Useimmat kävijöistä tunnistivat tuoksun, ja monet osasivat kuvailla sitä upeasti. Vanhojen hajujen henkiin herättämiseksi tarvitaankin oikean kemiallisen koostumuksen lisäksi ihmisten henkilökohtaisia vaikutelmia ja muistoja.”
Matija Strlič muistuttaa, että tuoksumatka menneisyyteen veisi aikakaudesta riippumatta varsin lemuavaan ympäristöön.
”Hygienia on nimittäin parantunut huomattavasti vasta viimeisten 150 vuoden aikana. Sitä ennen kadut löyhkäsivät voimakkaasti virtsalta ja ulosteilta.”
Entä mikä tutkijan omista kirjoista tuoksuu parhaalta?
”Todennäköisesti isoäitini keittokirja. Se ei tosin rehellisesti sanottuna johdu paperista vaan siitä, että olen aina arvostanut hänen keittotaitoaan. Muistot kun ovat tärkeä osa tuoksuelämystä.”
Juttu on julkaistu GEOn numerossa 11-12/2017.
Lue myös:
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.
© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.
Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2