Ihmissilmä erottaa valtavan määrän värejä. Eri kielissä on kuitenkin värisanoja vain rajattu määrä - joissakin vain muutamia.
iStock
GEO
Kielen rakentuminen riippuu siitä, mistä on tarpeen puhua. Vaikka ihmissilmä erottaa valtavan määrän värejä, värisanoja on eri kielissä vain rajattu määrä. Siinä missä englanninkieliset tulevat toimeen keskimäärin yhdellätoista värisanalla, Boliviassa asuvien tsimanien kielessä on sana vain mustalle, valkoiselle ja punaiselle.
Usein ajatellaan, että musta, valkoinen ja punainen nimetään väreistä ensimmäisinä, koska ne ovat erityisen silmäänpistäviä ja viestivät vaarasta. Värisanaston kehittymiseen vaikuttaisi siis ensi sijassa ihmisen näkökyky.
Yhdysvaltalaiset tutkijat Edward Gibson ja Bevil Conway ovat esittäneet äskettäin toisenlaisen selityksen. He arvioivat, että värisanojen ja ylipäänsä kielen perusta on ensi sijassa kulttuurinen. Teollistuneessa maailmassa esineiden väripaletti on laaja, joten värisanoja tarvitaan runsaasti. Amazonin sademetsissä metsästäjä-kerääjinä elävät tsimanit tarvitsevat jokapäiväisessä elämässään vähemmän värejä erottelevia sanoja.
Tutkimukseen osallistui tsimanien lisäksi espanjankielisiä bolivialaisia sekä englanninkielisiä puhujia Yhdysvalloista.
Eri kielten puhujien väillä havaittiin myös yhtäläisyyksiä. Kaikki ryhmät kuvailivat käytössä olevien värisanojen määrästä riippumatta helpommin ja tarkemmin lämpimiä värisävyjä kuten punaista,keltaista ja oranssia kuin kylmiä sinisen ja vihreän sävyjä. Vaikuttaisi siis siltä, että lämpimänsävyiset kohteet, esimerkiksi ihmiset, appelsiinit puissa ja haavasta pulppuava veri, ovat asioita, joiden kanssa olemme tekemisissä intensiivisimmin. Niistä myös halutaan puhua.
Juttu on julkaistu GEO-lehdessä 7/2018.
Lue myös:
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.
© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.
Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2