Sokerin uskotaan kohentavan mielialaa. Tekeekö se tosiaan näin?
Unsplash
GEO
Makea pala kohottaa matalaa mieltä, ajatellaan usein. Esimerkiksi limsoja mainostetaan väsymyksen karkottajina, energian antajina ja hyvänolon tuottajina. Fysiologisesta näkökulmasta väitteet vaikuttavat alkuun järkeenkäyviltä. On viitteitä siitä, että glukoosi vaikuttaa tunteisiin vilkastuttamalla välittäjäaineiden toimintaa aivoissa.
Warwickin yliopiston, Berliinin Humboldtyliopiston ja Lancasterin yliopiston tutkijat kävivät läpi 31 tutkimusta, joihin oli osallistunut yhteensä 1 300 koehenkilöä. Tutkijoiden kiinnostuksen kohteena oli erityisesti se, miten sokeri vaikuttaa mielialaan, kuten vihaisuuteen, valppauteen, masentuneisuuteen ja väsymykseen. He tarkastelivat myös nautitun sokerin tyyppiä ja määrää sekä sitä, vaikuttivatko vaativat henkiset tai fyysiset askareet mielialaan. Tulokset julkaistiin Neuroscience & Biobehavioral Reviews -lehdessä.
Tutkimusten läpikäyminen osoitti, että toisin kuin yleisesti otaksutaan, sokeri ei kohota mielialaa. Sen sijaan se saattaa jopa aiheuttaa väsymystä ja tarkkaavaisuuden herpaantumista.
”Toivottavasti tulokset auttavat murtamaan myyttiä sokerin piristävästä vaikutuksesta ja vähentävät sokerin kulutusta”, sanoo tutkimuksessa mukana ollut professori Elizabeth Maylor Warwickin yliopistosta.
Lisätietoa tutkimuksesta on englanniksi täällä
Juttu on julkaistu GEO-lehdessä 2/2020.
Lue myös:
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.
© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.
Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2