Maapallon ympärillä on arvioitu olevan yli 750 000 yli sentin kokoista avaruusromukappaletta.
ESA
Jari Mäkinen
Yksi vuoden 2018 alussa toimintansa aloittaneen Suomen Akatemian Kestävän avaruustieteen ja -tekniikan huippuyksikön tehtävistä on yksikön nimen mukaisesti kehittää avaruuden kestävää hyödyntämistä. Avaruusromun vähentäminen on osa tätä tehtävää.
Yksikössä tehdään tutkimustyötä tämän hyväksi kahdella tavalla. Ensinnäkin huippuyksikössä tutkitaan Maan lähiympäristön säteilyä sekä menetelmiä, joilla ennen kaikkea pieniä nanosatelliitteja voitaisiin suojata paremmin säteilyä vastaan. Avaruussäteilyn aiheuttamat toimintahäiriöt ja suoranaiset viat ovat yksi suurimmista syistä, jonka vuoksi monet nanosatelliitit menevät rikki avaruudessa.
Toiseksi ryhmässä kehitetään edelleen Ilmatieteen laitoksen tutkijan Pekka Janhusen kehittämää sähköistä plasmajarrua. Se on yksinkertaisesti pitkä sähköjohto, joka vapautetaan satelliitista sen toiminnan lopussa. Kun johtoon laitetaan virtaa, avaruudessa olevat varatut hiukkaset alkavat jarruttaa satelliitin nopeutta ja se putoaa nopeasti alas tuhoutuakseen ilmakehässä.
Huippuyksikkö rakentaa tekniikoiden testaamista ja lisätutkimusten tekemistä varten pieniä satelliitteja. Avaruudessa oleva Aalto-1-satelliitti painii jo nyt näiden asioiden parissa. Siinä on paljon kiinnostavia tietoja lähettänyt säteilymittari, ja toimintansa päätteeksi se tulee testaamaan siinä olevaa plasmajarrua.
Avaruusromusta kerrotaan lisää GEO-lehden numerossa 8/2018.
Lue myös:
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.
© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.
Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2