Varhaisen aamun sateenkaari kehystää maisemaa Swartbergin vuoristossa.
Obie Oberholzer
GEO
Eteläafrikkalainen Obie Oberholzer on työskennellyt valokuvaajana vuosikymmeniä ja matkustanut kuvien perässä ympäri maailmaa.
”Yhden hienoimmista matkoistani tein vuonna 1994, kun matkustimme Kapkaupungista Kairoon – yhdeksän kuukauden ajan ja 24 000 kilometriä. Toinen erityisen mieleenpainunut kohde oli Jemenille kuuluva Sokotran saari Arabianmerellä Afrikan sarven lähettyvillä”, Oberholzer kertoo.
Uskomatonta kauneutta löytyy myös Oberholzerin kotimaasta. Muutaman tunnin ajomatkan päässä Kapkaupungista sijaitseva Karoon puoliaavikko on valloittanut hänen sydämensä.
”Jo pelkästään Karoon koko on vaikuttava, mutta siellä on myös hyvin monenlaisia alueita: vuoristoa, tasankoa, laaksoja, kaupunkeja. Itseäni kiehtovat eniten eristyksissä olevat ja tuntemattomat alueet, joskin myös keskustelut siellä asuvien maanviljelijöiden kanssa ovat olleet antoisia.”
Kauneutta aamunkoitteessa
Obie Oberholzerin Karoo-kuvia on julkaistu monissa lehdissä, ja hän on koonnut niistä myös kirjan. Materiaalin kerääminen vaati viisi monta viikkoa kestänyttä matkaa laajan seudun eri puolille. Hän arvioi matkustaneensa kuvien vuoksi 14 000 kilometrin verran.
Oberholzer pystyy silti palauttamaan mieleensä hienoimman hetken Karoossa.
”Swartbergin vuoriston ylitys on ollut hieno kokemus kaikkina vuodenaikoina niin sielulle, mielelle kuin kamerallekin. Upeimman hetken koin kuitenkin Roggeveldin vuoristossa eräänä varhaisena aamuna. Olin Ouberginsolan korkeimmalla kohdalla, josta avautui näkymä kaukaisuudessa siintäville Cederbergvuorille. Odotin kaikessa rauhassa auringonnousua ja katselin, kun vaimoni Lynn kulki alempana tiellä. Sitä hetkeä on vaikea ylittää.”
Erityisesti Obie Oberholzer ylistää Karoon omintakeista valoa. Sitä ei voi olla huomaamatta, vaikkei tarkastelisi maailmaa kameran linssin läpi.
Karoo ei ole kaikille
Karoon puoliaavikko on laaja alue Etelä-Afrikan sisäosissa. Sen Pikku-Karoona tunnettu eteläisempi osa on hedelmällistä laaksoa ja ulottuu Langebergin eli ”pitkän vuoren” läntisiltä ulokkeilta aina Swartbergin eli ”mustan vuoren” itäisimmille huipuille. Seudun nimi on khoisanin kieltä ja tarkoittaa janon maata.
Vaikka Obie Oberholzer on menettänyt Karoolle sydämensä, hän sanoo, ettei se välttämättä ole kaikkien juttu.
”Monet karsastavat Karoon valtavia etäisyyksiä. Karoo vaatii vaivaa."
Obie Oberholzerin kotisivut löytyvät täältä
Karoosta kertova juttu on julkaistu GEO-lehdessä 2/2018.
Lue myös:
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.
© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.
Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2