Tähden lämpösäteilyn puolesta vesi voisi K2-18b-planeetalla pysyä nesteenä.
ESA/Hubble & M. Kornmesser
Petri Riikonen
Elämän etsintä maapallon ulkopuolelta saavutti viime syksynä yhden tärkeän etapin, kun ensi kertaa havaittiin vieraan tähden planeetalta vettä oloissa, joissa vesi voi pysyä nesteenä. Se on ainakin maapallolla elämän tärkein edellytys. Vettä löytyi kaasukehästä eksoplaneetta K2-18b:ltä, joka kiertää tähteään juuri sopivanlämpöisellä etäisyydellä. Löydön julkaisivat brittiläiset tutkijat Nature Astronomy -lehdessä.
Planeetta K2-18b kiertää kääpiötähteä Leijonan tähdistössä runsaan sadan valovuoden päässä meistä. Vesi havaittiin planeetan kaasukehästä, kun mitattiin tähden valon kulkua sen läpi. Veden määrää ei tunneta. Sitäkään ei tiedetä, onko planeetalla kivipintaa, jolle vesi voisi kertyä. Planeetta on nimittäin massaltaan kiviplaneetta maapallon ja kaasuplaneetta Neptunuksen välimaastossa.
Eksoplaneetoilta vettä oli tätä ennen löydetty vain kuumilta kaasujättiläisiltä. Maapallon kokoisten kiviplaneettojen kaasukehää ei ole toistaiseksi saatu mitatuksi, mutta uusilla, tarkemmilla laitteilla sen odotetaan tulevaisuudessa onnistuvan.
Lisätietoa tutkimuksesta on englanniksi täällä
Juttu on julkaistu GEO-lehdessä 1/2020.
Lue myös:
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.
© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.
Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2