Holy Land Experience -elämyspuisto sijaitsee Walt Disney Worldin tavoin Orlandossa Floridassa. Jeesusta esittävän näyttelijän kohtaaminen on monelle vierailun kohokohta.
Cyril Abad
Anu Piippo
Ranskassa asuva Cyril Abad kiersi usean vuoden ajan eri puolilla Yhdysvaltoja kuvaamassa uskonnollisuutta ja uskovia. Hän matkusti Kentuckyn Williamstowniin, jonne on rakennettu 150 metriä pitkä kopio Raamatussa kuvatusta Nooan arkista. Daytona Beachissa Floridassa hän vieraili drive-in-kirkossa, joka on järjestänyt jumalanpalveluksia jo yli 60 vuoden ajan. Floridasta Orlandosta löytyy myös Holy Land Experience, uskonnollinen teemapuisto, jossa näytellään joka päivä uudelleen Raamatusta tuttuja tapahtumia.
Virginiassa, parin tunnin ajomatkan päässä osavaltion pääkaupungista Richmondista, pieni naturistiyhteisö riisuu vaatteensa ja kokoontuu yhteisiin jumalanpalveluksiin. Charlestonin liepeillä Etelä-Carolinassa toimii pienen ja tiiviin yhteisön täydellinen vastakohta: ostoskeskukselta näyttävä SeaCoast Church, joka tarjoaa kävijöille uskonnollisen kokemuksen lisäksi kahvila- ja lastenhoitopalveluja. Bill Malbon puolestaan ajaa pyörillä liikkuvan kappelinsa Virginiassa kaikkialle, minne se tilataan.
Ja sitten on John, joka asuu Ocean Cityn liepeillä Marylandissa. Hän kapuaa työpäivän jälkeen polkupyöränsä päälle ja lähtee etsimään rantakaupungin kaduilla juhlivia nuoria, jotka haluavat kuulla Jumalasta.
Valtio ja uskonto on erotettu Yhdysvalloissa toisistaan perustuslailla. Riippumattoman amerikkalaisen Pew Research Center -tutkimuslaitoksen mukaan 70 prosenttia kansalaisista tunnustautuu kristityiksi.
Heistä eniten, mahdollisesti noin neljäsosa amerikkalaisista, on evankelikaalisia. Katolilaisia on Pew Research Centerin mukaan noin 20 prosenttia amerikkalaisista. Uskontokuntiin sitoutumattomia on niin ikään runsaat 20 prosenttia.
Evankelikaalisia yhdistää usko henkilökohtaiseen uskonkokemukseen, Raamatun auktoriteettiin ja tämän sanoman aktiiviseen julistamiseen. Heitä on runsaasti etenkin Yhdysvaltojen kaakkois- ja eteläosassa. Seutua kutsutaan tämän vuoksi toisinaan raamattuvyöhykkeeksi (engl. Bible belt). Näkyvin evankelikaalinen on ollut ehkä tv-evankelistana tunnetuksi tullut Billy Graham. Liikkeellä on runsaasti vaikutusvaltaa myös Yhdysvaltojen sisäpolitiikassa.
Osa Abadin kuvaamista yhteisöistä ei ole evankelikaalisuudelle tyypillisesti sitoutunut mihinkään tiettyyn tunnustuskuntaan. Williamstownin Ark Encounter -teemapuisto on jyrkän kreationistinen: se uskoo maailman syntyneen juuri sillä tavalla, joka kuvataan Raamatussa.
Miksi ryhdyit kuvamaan amerikkalaisia kirkkoja?
Sain ajatuksen vuonna 2016, kun etsin uusia kuvausprojekteja. Inspiraationa toimi Douglas Kennedyn dokumentaarinen kirja In God’s Country, jossa hän matkustaa Yhdysvaltojen eteläosan raamattuvyöhykkeellä. Kasvoin itse maallistuneessa katolisessa perheessä. Uskonnollinen etsintä on kuitenkin aina herättänyt minussa uteliaisuutta.
Miksi valitsit kohteeksi juuri Yhdysvallat?
Amerikkalainen nykykirjallisuus kiehtoo minua. Niinpä monet projektinikin sijoittuvat Amerikkaan.
Kauanko näiden kuvien ottaminen vei aikaa?
Kaikkiaan neljä vuotta. Ensimmäisen vuoden aikana tein taustatutkimusta ja yritin löytää epätavallisia kirkkoja. Juuri omaperäisten tarinoiden kertominen tuottaa minulle iloa. Kuvausprojektit, joita oli kaikkiaan tusina, tein kolmen vuoden aikana.
Mitä opit?
Tapasin paljon erilaisia ihmisiä. Melkein kaikkia yhdisti vankka usko, joka antoi heille voimaa ja energiaa saavuttaa asioita. Poikkeus tästä oli ehkä Holy Land Experience -elämyspuisto. Mutta näiden ihmisten kohtaaminen teki minusta suvaitsevaisemman ja empaattisemman. Jouduin myös tekemään paljon työtä, jotta nämä yhteisöt ja niiden johtajat alkoivat luottaa minuun. Minun piti saada heidät ymmärtämään, ettei tarkoitukseni ollut arvostella tai pilkata heitä vaan raportoida näkemästäni neutraalisti.
Mitä nämä kuvat kertovat kohteistaan?
Sen, että suvaitsevaisuutta voi olla olemassa. Ja että Yhdysvalloissa kaikki on mahdollista.
Juttu on julkaistu GEO-lehdessä 4/2020.
Lue myös:
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.
© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.
Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2