Synkkä ukkospilvi on hurja näky. Ukkosella voi olla yllättäviä seurauksia.
Unsplash
GEO
Australian Melbournessa vallitsi marraskuussa 2016 miltei poikkeustila. Yli 8 000 ihmistä sai sairaaloissa hoitoa hengenahdistukseen, ja tuhannet muut etsivät puhelimitse apua hengitystieoireisiinsa. Kymmenen kuoli.
Voimakkaita oireita eivät aiheuttaneet esimerkiksi pakokaasut, vaan ukonilma. Useita eri tieteenaloja edustavat tutkijat ovat nyt rekonstruoineet tilanteen ympäristö- ja sairaaladatan avulla. Marraskuun 21. päivänä siitepölytiheys ilmassa oli äärimmäisen suuri. Iltakuudelta Melbournen yli puhalsi tuulirintama, ja ilman suhteellinen kosteus nousi yli 70 prosenttiin. Rintamaa seurannut sadekuuro kasteli siitepölyt.
Suuri ilmankosteus ja tuuli saivat siitepölyhiukkaset halkeamaan. Ilmaan vapautui niiden sisältämiä pikkuruisia tärkkelyshitusia, joita ukonilmaan liittyvä pyörteinen tuuli sirotteli joka suuntaan. Siitepölyjen pienhiukkaset kulkeutuivat ihmisten hengitysteihin ja aiheuttivat vaivoja sellaisillekin, joilla ei ollut koskaan aiemmin ollut astmaoireita.
Ukkonen ei siis aiheuta allergiaa. Ukkosastmaksi kutsuttu Melbournen tapaus kuitenkin osoittaa, että se voi laukaista ihmisissä jopa kohtalokkaiksi koituvia hengitystieoireita.
Juttu on julkaistu GEO-lehdessä 7/2019.
Lue myös:
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.
© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.
Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2