Peltotöiden vaikutus näkyy vielä kerrostaloasukkaiden elämässä.
iStock
Petri Riikonen
Itäaasialaiset kulttuurit ovat keskimäärin yhteisöllisempiä kuin länsimaiden kulttuurit. Sen arvellaan ainakin osaksi johtuvan riisinviljelystä. Jo muinoin suurten ihmisjoukkojen piti tehdä tiivistä yhteistyötä hoitaessaan riisiä ja riisipeltojen kastelukanavia. Tuo historia vaikuttaa jopa nyky-Kiinan suurkaupunkien keskiluokan käyttäytymiseen, osoittavat yhdysvaltalaiset ja kiinalaiset tutkijat Science Advances -lehdessä.
Tutkimuksen mukaan yhä näkyy jako, joka Kiinaan syntyi jo maanviljelyn alussa. Etelässä on viljelty riisiä, pohjoisessa vähemmän yhteistyötä vaativia hirssiä ja vehnää.
Riippumatta asutustiheydestä, varallisuudesta, nykyaikaisuudesta, iästä, sukupuolesta tai ammatista riisiseutulaiset mukautuvat kaupunkikahviloissa enemmän ympäristöön eli istuvat yhdessä ja väistelevät kahvilakalusteita. Vehnäseutulaiset istuvat useammin yksin ja siirtelevät kalusteita tieltään.
Tulos saatiin tarkkailemalla yli tuhannen kahvila-asiakkaan käyttäytymistä yli 250 kahvilassa kuudessa kaupungissa.
Lisätietoa tutkimuksesta on englanniksi täällä
Juttu on julkaistu GEO-lehdessä 9/2018.
Lue myös:
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.
© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.
Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2