GEOn toukokuussa ilmestyvä numero 5–6/2020 jää sen viimeiseksi. Lehden kansijuttu vie meidät Ranskan Polynesiaan Moorean saarelle, jossa nuoret ryhtyivät pelastamaan saarta ympäröiviä koralleja. He uskovat sekä tieteen että somen voimaan. Upeasta jutusta vastaa Julien Girardot ja sen tekemisessä hän sai apua Tahiti Tourism -organisaatiolta.
Vierailemme myös Keski-Aasiassa lumileopardin mailla. Tämän ihmistä karttavan eläimen näkeminen on luonnossa hyvin harvinaista. Valokuvaaja Vincent Munier onnistui tehtävässä, mutta se vei paljon aikaa ja vaivaa.
Eläinjuttumme esittelee läpinäkyviä eläimiä. Niitä elää etenkin valtamerissä, mutta myös muualla. Miten tämä kiehtova ominaisuus syntyy ja mitä siitä seuraa?
Muutoksentekijät-juttusarjassa on esitelty ihmisiä ja hankkeita, jotka lisäävät ymmärrystämme maailmasta. Sarjan viimeisessä osassa tapaamme kirjailija Juha Itkosen, joka ryhtyi lukutaitolähettilääksi. Miksi? Ja miten lukeminen liittyy kirjoittamiseen ja oppimiseen?
GEOn viimeinen kolumni käsittelee ikonisia valokuvia. Kolumnistimme, valokuvaaja ja taiteen tohtori Hanna Weselius pohtii tekstissään muun muassa, tuleeko koronaviruksen elektronimikroskooppikuvasta ikoninen.
Tämä ja paljon muuta touko–kesäkuun GEOssa!
Pääkirjoitus: Uusia seikkailuja kohti
Kun seuraan tiedotusvälineitä, törmään monesti tuttuuden tunteeseen. Käsitteleepä uutinen sitten Mekongjoen patoamista, hyönteisten katoamista, Etelämantereen tutkimusta tai vaikkapa Yhdysvaltojen sisäisiä jännitteitä, huomaan ilokseni, että asiasta on kirjoitettu GEO-lehdessä. Toisinaan olemme jopa päässeet kertomaan lukijoillemme ilmiöistä, joita ei Suomessa vielä kovin laajasti tunneta. Aina GEO on pyrkinyt avaamaan käsiteltävän aiheen moninaisuutta niin, että artikkelia lukiessa on saattanut tuntua siltä kuin edessä olisi yhden jutun sijaan useita juttuja. Reportaasilehtenä GEO on myös voinut julkaista runsaasti valokuvia. Monia niistä ei ole nähty meillä missään muualla.
On kuitenkin tullut aika jättää GEO-lehdelle hyvästit. Lehden ilmestyminen Suomessa alkoi vuonna 2008, ja se päättyy tähän numeroon. GEOn tekemiseen on osallistunut vuosien varrella suuri joukko eri alojen osaajia. Kiitos heille kaikille!
Käsillä oleva numero kuljettaa meidät vielä kerran kaukomaille, tällä kertaa Ranskan Polynesiaan ja Keski-Aasiaan. Kerromme meitä koskettavista ongelmista: korallien kuolemista ja lukutaidon hiipumisesta. Esittelemme upeita valokuvia, jotka valottavat meille esimerkiksi merenpohjan ja vuoristokissojen elämää. Näkökulmamme on silti kriittisen toiveikas, kuten moorealaisnuorilla, jotka pelastavat kotisaartaan ympäröivää koralliriuttaa.
Annetaan lopuksi puheenvuoro viimeisen Muutoksentekijät-juttumme haastateltavalle, kirjailija Juha Itkoselle. Kun kysyin Juhalta, miksi lukeminen on hänelle tärkeää, hän vastasi näin: ”Siksi, että se lisää ymmärrystä maailmasta ja muiden ihmisten elämästä.”
Lämmin kiitos yhteisestä matkastamme, GEOn lukijat. Luetaan ja pysytään uteliaina!
Anu Piippo
päätoimittaja
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.
© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.
Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2