Osmo Rauhala
Maataloutta pidetään ihmisen kulttuurin perustana. Latinan sana culturakin kun tarkoittaa viljelystä. Ensimmäiset viljansiemenet kylvettiin tosimielessä noin 12 000 vuotta sitten nykyisten Iranin ja Irakin alueilla.
Taide on kuitenkin vielä varhaisempaa perua ihmiskunnan historiassa. Tekemiämme luisia huiluja, kiviveistoksia ja kalliomaalauksia löytyy yli 50 000 vuoden takaa.
Taidetta luotiin ennen kuin söimme leipää, mutta kokki taitaa olla silti vanhempi ammatti kuin taiteilija. Grillaus nimittäin keksittiin todennäköisesti 1,8 miljoonaa vuotta sitten. Näyttöä esi-isiemme hallitusta tulenkäytöstä löytyy tuolta ajalta.
Parisataatuhatta vuotta sitten se oli jo rutiinia, ja monen tutkijan, kuten Harvardin professorin Richard Wranghamin, mielestä se vaikutti evoluutioomme enemmän kuin mikään muu.
Nuotiossa kypsentäminen helpotti ravinnon pureskelua ja sulatusta. Nauttimamme ruuan hyötysuhde parani, aivot saivat lisää energiaa ja kasvoivat. Hän perustelee ylivertaisuuttamme muihin eläinlajeihin juuri tällä kyvyllä, ja totta onkin, etteivät muut lajit juuri kokkaa. Sikäli voisi sanoa ruuanlaiton tekevän meistä ihmisiä. Grillaan – siis olen.
En kuitenkaan tiedä, kumpi tässä teoriassa paistetaan ensin: kana vai muna? Aivojen koko ei ainakaan ihan suoraan korreloi älykkyyden kanssa. Neandertalin ihmisellä oli selvästi isommat aivot kuin vaikka Albert Einsteinilla, jonka aivot sitä paitsi painoivat keskimääräistä vähemmän.
Vaikka tiivistynyt energia aikoinaan kiihdytti kehitystämme, se ei tällä hetkellä johda välttämättä parempaan suuntaan. Helppo sokeri ja halpa rasva voivat tehdä jotain aivan muuta. Tutkijat varoittavat ylipainon lisäävän niin paljon sairauksia syövästä Alzheimerin tautiin, että keski-ikämme ja älykkyytemme voivat alkaa laskea. Toistaiseksi on taisteltu ruuan määrän puolesta, pätevistä syistä, mutta tällä vuosituhannella elämme ensi kerran tilanteessa, jossa maailmassa on selvästi enemmän ylipainosta kärsiviä ihmisiä kuin nälkäänäkeviä. Kehomme kyky varastoida rasvaa oli hetki sitten eduksi evoluutiossa, mutta nyt se on kääntymässä meitä vastaan.
Lääketiede parsii nykyään umpeen elintarviketuotannon aiheuttamia reikiä terveydellemme, mutta pian voi olla eduksi palata raakaruokaan ja sushiin. Kannattaa myös valita lautaselle puhtaita eineksiä niin terveyden kuin ympäristökin vuoksi. Ja voihan niitä kasviksiakin grillata. Joten ei muuta kuin laajentamaan ihmisyyttä tänäkin kesänä, mutta keskittymällä määrän sijasta laatuun.
Osmo Rauhala on kuvataiteilija ja viljelijä, joka jakaa aikansa New Yorkissa sijaitsevan ateljeen ja Hämeessä sijaitsevan luomutilan kesken. Rauhala on tämän hetken tunnetuimpia suomalaisia nykytaiteilijoita. Hän on pitänyt yli 50 yksityisnäyttelyä, joista yli puolet ulkomailla.
Kolumni on julkaistu GEO-lehdessä 4/2016.
Lue myös:
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.
© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.
Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2