Luonto
Tiede
Yhteiskunta
Kolumnit
Kilpailut
Asiakaspalvelu
Mediatiedot

Eli­na Hir­vo­nen

15.6.2018

Hyviä uutisia!

Ta­pah­tuu­ko maa­il­mas­sa enää mi­tään hy­vää? Ta­pah­tuu, vaik­ka uu­ti­sia lu­kies­sa sitä ei ai­na huo­maa.

En­sin­nä­kin: ää­rim­mäi­ses­sä köy­hyy­des­sä elä­vien ih­mis­ten mää­rä on vä­hen­ty­nyt 1,9 mil­jar­dis­ta 836 mil­joo­naan ih­mi­seen vuo­sien 1990 ja 2015 vä­lil­lä.

Toi­sek­si: vuon­na 2000 pe­rus­kou­luun pää­si 83 pro­sent­tia maa­il­man lap­sis­ta, vuon­na 2015 jo 91 pro­sent­tia.

Kol­man­nek­si: vuon­na 2015 suun­nil­leen kah­des­sa kol­mes­ta ke­hi­tys­maas­ta ty­töt pää­si­vät kou­luun yh­tä usein kuin po­jat.

Nel­jän­nek­si: lap­si­kuol­lei­suus vä­he­ni vuo­sien 1990 ja 2015 vä­lil­lä yli puo­lel­la. Vuon­na 1990 tu­hat­ta syn­ty­vää las­ta koh­den kuo­li 90, vuon­na 2015 enää 43 las­ta.

Vii­den­nek­si: nais­ten ris­ki kuol­la syn­ny­tyk­seen vä­he­ni lä­hes puo­lel­la vuo­sien 1990 ja 2015 vä­lil­lä.

Kuu­den­nek­si: uu­sien HIV-tar­tun­to­jen mää­rä vä­he­ni noin 40 pro­sen­til­la vuo­sien 2000 ja 2013 vä­lil­lä.

Seit­se­män­nek­si: vuo­des­ta 1990 al­ka­en yli kak­si ja puo­li mil­jar­dia ih­mis­tä on pääs­syt puh­taan juo­ma­ve­den pii­riin.

Kah­dek­san­nek­si: vuo­sien 2000 ja 2014 rik­kai­den mai­den apu köy­him­mil­le mail­le kas­voi 66 pro­sen­til­la.

Nämä kah­dek­san koh­taa liit­tyi­vät YK:n tä­män vuo­si­tu­han­nen alus­sa aset­ta­miin vuo­si­tu­hat­ta­voit­tei­siin. Kun ta­voit­teet ase­tet­tiin, ne kuu­los­ti­vat hui­ke­an uto­pis­ti­sil­ta. YK:n työn­te­ki­jöi­den pii­ris­sä nii­hin suh­tau­dut­tiin sa­mal­la ta­val­la kuin vä­hän kaik­keen muu­hun­kin, kyy­ni­ses­ti.

Ta­voit­teet ää­rim­mäi­sen köy­hyy­den puo­lit­ta­mi­ses­ta ja puh­taan ve­den saa­ta­vuu­den pa­ran­ta­mi­ses­ta saa­vu­tet­tiin etu­a­jas­sa. Vuo­den 2015 mää­rä­ai­kaan men­nes­sä kai­kil­la vuo­si­tu­hat­ta­voit­tei­den alu­eil­la saa­vu­tet­tiin tu­lok­sia, jot­ka pa­ran­ta­vat mil­joo­nien ih­mis­ten elä­mää.

Yk­si suu­ri syy muu­tok­seen oli ta­voit­teis­ta kah­dek­sas: se, et­tä rik­kaat maat päät­ti­vät mak­saa ke­hi­ty­sa­pua enem­män kuin kos­kaan en­nen.

Sa­maan ai­kaan ta­pah­tui muu­ta­kin: Af­ri­kan mai­den ta­lous al­koi kas­vaa. Vii­mei­sen vuo­si­kym­me­nen ai­ka­na Af­ri­kan ta­lous on kas­va­nut yli vii­den pro­sen­tin vuo­si­vauh­tia ja se on py­sy­tel­lyt yh­te­nä no­peim­min kas­va­vis­ta maa­no­sis­ta. Sa­mal­la ta­lous on mo­ni­puo­lis­tu­nut ja riip­pu­vuus raa­ka-ai­nei­den hin­nois­ta vä­hen­ty­nyt. Kes­ki­luok­ka, joka mo­nis­sa Eu­roo­pan mais­sa voi huo­nos­ti, voi­mis­tuu Af­ri­kan mais­sa.

Juu­ri nyt eli al­ku­vuon­na 2016 Syy­ri­an konf­lik­tin vai­ku­tuk­set ulot­tu­vat kau­as lä­hi­a­lu­ei­ta pi­dem­mäl­le ja ää­ri­oi­keis­to nou­see ym­pä­ri Eu­roop­paa. Sa­maan ai­kaan hy­vät uu­ti­set tu­le­vat siel­tä, mis­tä vuo­si­kym­me­niä kuu­lui vain huo­noa, Af­ri­kas­ta. Tääl­lä ke­hi­tyk­ses­tä on pu­hut­tu vain vä­hän. Sa­mal­la ta­val­la kuin Af­ri­kan mai­den huo­not uu­ti­set ovat usein lii­an kau­ka­na kan­tau­tu­ak­seen tän­ne, myös hy­vät asi­at jää­vät hel­pos­ti huo­maa­mat­ta.

Eli­na Hir­vo­nen (s. 1975) on hel­sin­ki­läi­nen kir­jai­li­ja, toi­mit­ta­ja ja do­ku­ment­tie­lo­ku­va­oh­jaa­ja. Hän on asu­nut myös kak­si vuot­ta Sam­bi­an Lu­sa­kas­sa ja työs­ken­nel­lyt elo­ku­van­te­ki­jä­nä ja toi­mit­ta­ja­na useis­sa Af­ri­kan mais­sa. Hir­vo­sen tuo­rein ro­maa­ni Kun ai­ka lop­puu il­mes­tyi maa­lis­kuus­sa 2015.

Ko­lum­ni on jul­kais­tu GEO-leh­des­sä 3/2016.

Lue myös:

Hy­viä uu­ti­sia pers­lä­pi­mais­ta

Tou­kis­sa on tu­le­vai­suus

Suosittelemme

Lukuvinkit

Lepakko kuulee itikkaparven

Madridin vihreä vallankumous

Suuri syntyvyys on lapsille uhka

Lukijan kuva: Vapauden huumaa

Eläinmaailman oudot ateriat

Jääkausi kasvatti valaat

Yhdysvallat Trumpin jälkeen

Kuinka hyvin tunnet Charles Darwinin?

Miksi valaat hyppäävät?

Entä jos piilolasit kostuttaisivat itsensä?

Lukuvinkit

Lepakko kuulee itikkaparven

Madridin vihreä vallankumous

Suuri syntyvyys on lapsille uhka

Lukijan kuva: Vapauden huumaa

Eläinmaailman oudot ateriat

Jääkausi kasvatti valaat

Yhdysvallat Trumpin jälkeen

Kuinka hyvin tunnet Charles Darwinin?

Miksi valaat hyppäävät?

Entä jos piilolasit kostuttaisivat itsensä?

Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.

Yhteystiedot Rekisteriseloste Ehdot ja luvat Tietosuoja Peruuttamisohjeet

© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.

Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2