Luonto
Tiede
Yhteiskunta
Kolumnit
Kilpailut
Asiakaspalvelu
Mediatiedot

An­ne Top­pi­nen

13.2.2020

Matkustuksen uudet megatrendit

Vii­me vuon­na pu­hut­tiin pal­jon mat­kai­lun il­mas­to­vai­ku­tuk­sis­ta. Len­to­mat­kus­ta­jien mää­rän ar­vi­oi­daan kak­sin­ker­tais­tu­van maa­il­mas­sa seu­raa­van kah­den vuo­si­kym­me­nen ai­ka­na, vaik­ka kaik­ki meis­tä ei­vät suin­kaan len­nä.

Kes­tä­vyys­tut­ki­ja­na olen jou­tu­nut myös it­se kiu­sal­lis­ten ky­sy­mys­ten eteen. Kuin­ka pal­jon on vält­tä­mä­tön­tä len­tää tut­ki­mu­syh­teis­työn vuok­si? Kuin­ka tär­ke­ää kan­sain­vä­lis­ty­mi­nen on uran edis­tä­mi­sek­si? On­ko mi­nul­la, joka olen mat­kus­ta­nut yli 25 vuo­den ajan tut­ki­mus­kon­fe­rens­sei­hin, oi­keut­ta len­tää enää ol­len­kaan – va­paa-ajal­la­kaan?

Ruot­sis­sa len­to­hä­peä on jo il­miö. Maa­ta pit­kin mat­kus­ta­mi­sen suo­sio on siel­lä nou­sus­sa, mikä joh­tuu osin en­tis­tä pa­rem­mis­ta ju­na­yh­teyk­sis­tä Eu­roop­paan. Suo­mes­sa len­to­mat­kai­lun vä­hen­ty­mi­nen ei vie­lä näy ti­las­tois­sa. Ju­nal­la mat­kus­ta­mi­sen suo­sio maan si­säl­lä on kyl­lä kas­va­nut, jo­ten eh­kä suun­ta on kään­ty­mäs­sä.

En­tä ym­pä­ris­tö­vai­ku­tuk­set? Pari vuot­ta sit­ten jul­kais­tiin laa­ja eng­lan­ti­lais­tut­ki­mus, jon­ka mu­kaan mer­kit­tä­vä osa mat­kus­ta­jis­ta ei vä­li­tä len­to­pääs­töis­tä. Tämä tie­to si­nän­sä ei ole yl­lät­tä­vä. Yl­lät­tä­vää oli kui­ten­kin se, et­tä muil­la elä­mä­na­lu­eil­la sa­mat vas­taa­jat oli­vat huo­lis­saan elä­män­tyy­lin ym­pä­ris­tö­vai­ku­tuk­sis­ta, ja se hei­jas­tui myös hei­dän te­ke­miin­sä va­lin­toi­hin. Mat­kai­lus­ta ei vain ha­lu­ta tin­kiä.

Mitä len­to­yh­ti­öt te­ke­vät pääs­tö­jen kas­vun tait­ta­mi­sek­si? Tar­jo­a­vat kom­pen­saa­ti­o­mah­dol­li­suuk­sia ja te­hos­ta­vat len­tä­mis­tä. Sa­maan ai­kaan kova hin­ta­kil­pai­lu tuo mat­kai­li­joil­le en­tis­tä hal­vem­pia len­to-yh­teyk­siä. Len­to­yh­ti­öt ovat myös ko­keil­leet uu­siu­tu­vis­ta raa­ka-ai­neis­ta val­mis­tet­tu­ja vä­hä­pääs­töi­sem­piä mut­ta kal­liim­pia polt­to­ai­nei­ta. Nii­den käyt­töö­not­to näyt­tää kui­ten­kin ole­van ko­vin hi­das­ta. Mi­nun on myös vai­kea us­koa len­to­kom­pen­saa­ti­oi­hin. En­si­si­jai­ses­ti­han mei­dän pi­täi­si pyr­kiä vä­hen­tä­mään pääs­tö­jä ja ha­ke­maan vaih­to­eh­toi­sia mat­kus­tus­ta­po­ja. Len­to­jen kom­pen­soin­ti tu­lee vas­ta kol­man­te­na.

En­tä mitä lain­sää­tä­jät voi­si­vat teh­dä? Suo­mi on si­tou­tu­nut hii­li­neut­raa­li­suu­teen jo vuon­na 2035, mut­ta toi­men­pi­de­lis­tal­le ei ole otet­tu len­to­ve­roa. Tut­ki­mus­ten mu­kaan va­paa-ajan len­to­mat­kat, joi­ta on len­to­mat­kois­ta yli kak­si kol­ma­so­saa, ovat mui­ta mat­ko­ja her­kem­piä hin­ta­muu­tok­sil­le. Len­to­ve­ron sää­tä­mi­nen oli­si siis to­den­nä­köi­ses­ti hyvä kons­ti.

Vai rat­kai­see­ko asi­an jo­kai­sen kan­sa­lai­sen oma il­mas­to­bud­jet­ti? Mis­tä mat­kai­lua ra­kas­ta­va ja sii­tä si­säl­töä elä­mään­sä saa­va ih­mi­nen oli­si val­mis muun elin­ta­son­sa suh­teen luo­pu­maan?

Päi­vän­pais­tet­ta ja läm­pöä ja­no­a­van suo­ma­lai­sen nä­kö­kul­mas­ta ti­lan­ne ei ole help­po. Sel­väl­tä näyt­tää, et­tä maa­ta pit­kin mat­kus­tuk­ses­ta tu­lee me­gat­ren­di, ku­ten eh­kä tu­le­vai­suu­des­sa myös vir­tu­aa­li­sis­ta lo­mis­ta. Sa­mal­la nii­hin liit­ty­vät pal­ve­lut tu­le­vat väis­tä­mät­tä pa­ran­tu­maan. Ky­syn­tä luo tar­jon­nan.  

An­ne Top­pi­nen on met­sä­e­ko­no­mi­an ja mark­ki­noin­nin pro­fes­so­ri ja Hel­sin­gin yli­o­pis­ton Kes­tä­vyys­tie­teen ins­ti­tuu­tin HEL­SU­Sin joh­ta­ja. Ins­ti­tuu­tin teh­tä­vä­nä on aut­taa rat­ko­maan kes­tä­vyys­haas­tei­ta mo­ni­tie­tei­sen tut­ki­muk­sen ja sitä tu­ke­van ope­tuk­sen kaut­ta.

Ko­lum­ni on jul­kais­tu GEO-leh­des­sä 1/2020.

Lue myös:

Työn mer­ki­tyk­sel­li­syy­des­tä

Il­mas­to muut­tuu, en­tä ih­mi­nen?

Suosittelemme

Lukuvinkit

Aavikon pojat

Pöllö vai haukka?

Kala, joka sietää pakkasta

Orpous tekee norsusta hylkiön

Suomalaiset siivoavat avaruusromua

Mitä tiedät unesta?

Kuinka vanha Suomi on?

Inkat hyödynsivät rakentamisessa rakoja

Lukijan kuva: Morsianta tapaamassa

Missä maailma loppuu

Lukuvinkit

Aavikon pojat

Pöllö vai haukka?

Kala, joka sietää pakkasta

Orpous tekee norsusta hylkiön

Suomalaiset siivoavat avaruusromua

Mitä tiedät unesta?

Kuinka vanha Suomi on?

Inkat hyödynsivät rakentamisessa rakoja

Lukijan kuva: Morsianta tapaamassa

Missä maailma loppuu

Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.

Yhteystiedot Rekisteriseloste Ehdot ja luvat Tietosuoja Peruuttamisohjeet

© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.

Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2