Luonto
Tiede
Yhteiskunta
Kolumnit
Kilpailut
Asiakaspalvelu
Mediatiedot

Os­mo Rau­ha­la

25.4.2018

Suvaitsevaisuuden biologiaa

Luon­non­va­lin­ta pe­rus­tuu te­o­ri­an mu­kaan elä­vän kil­pa­juok­suun ym­pä­ris­tön re­surs­seis­ta. Vah­vin voit­taa, jat­kaa su­kua ja kir­jaa gee­nin­sä la­jin­sa pe­ri­mään. Tä­män pel­kis­te­tyn dar­wi­ni­lai­sen vi­si­on rin­nal­le on myö­hem­min nous­sut aja­tuk­sia muis­ta­kin evo­luu­ti­oon vai­kut­ta­vis­ta te­ki­jöis­tä, ku­ten so­peu­tu­vuu­des­ta, so­si­aa­li­ses­ta älyk­kyy­des­tä ja ky­vys­tä em­pa­ti­aan. Näi­tä il­mi­öi­tä on se­li­tet­ty niin sa­no­tul­la gee­nin it­sek­kyy­del­lä. Sen mu­kaan so­si­aa­li­nen ja epäit­se­käs käy­tös pal­ve­lee yh­tei­sön tar­pei­ta ja pa­ran­taa omien jäl­ke­läis­ten ja su­ku­lais­ten me­nes­ty­mis­mah­dol­li­suuk­sia. Uh­rau­tu­va käy­tös jäl­ke­läis­ten hy­väk­si voi­daan var­maan näh­dä gee­nien suo­je­lu­na, mut­ta mi­ten se­lit­tyy em­pa­tia vie­rai­den ro­tu­jen edus­ta­jia ja jopa mui­ta la­je­ja koh­taan?

Eläin­ten maa­il­mas­sa nä­kee sil­loin täl­löin apua yli la­ji­ra­jo­jen il­man, et­tä em­pa­ti­aan liit­tyy ha­vait­ta­vaa sym­bi­oot­tis­ta etua. Vir­ta­he­po saat­taa pe­las­taa louk­kaan­tu­neen an­ti­loo­pin kro­ko­tii­lil­ta tai he­vo­nen suo­jel­la ke­tun ah­dis­ta­maa jä­nis­tä. Toki puh­taal­ta em­pa­ti­al­ta vai­kut­ta­vat ti­lan­teet ovat luon­nos­sa har­vi­nai­sia. Useim­mi­ten la­jien vä­li­nen apu pe­rus­tuu jo­hon­kin sym­bi­oo­siin, jos­ta mo­lem­mat hyö­ty­vät. Lä­hes kaik­kea ah­mi­va hai an­taa tie­tyn ka­la­la­jin puh­dis­taa ham­paan­sa tur­vas­sa.

Ih­mis­la­jin his­to­ria tun­tee tu­han­sien vuo­sien ajal­ta su­vait­se­vai­suut­ta ko­ros­ta­via fi­lo­so­fi­sia ja us­kon­nol­li­sia liik­kei­tä. Mil­joo­nat ih­mi­set ovat elä­neet kas­vis­syö­ji­nä ja ha­ra­voi­neet muu­ra­hai­set­kin tiel­tään vält­tääk­seen elä­män tu­ho­a­mis­ta. Val­ta­o­sa näis­tä yh­tei­söis­tä si­jait­see lauh­ke­al­la vyö­hyk­keel­lä, jos­sa eli­no­lo­suh­teet ja ra­vin­non­saan­ti ovat hel­pom­pia kuin poh­joi­ses­sa. Tut­ki­mus­mat­kai­li­jat löy­si­vät vuo­si­sa­to­ja sit­ten läm­pi­miä pa­ra­tii­si­saa­ria, joi­den asuk­kaat ei­vät tun­te­neet asei­ta ja jot­ka hy­väk­syi­vät eri ro­tui­set ih­mi­set yh­tei­söön­sä vä­lit­tö­mäs­ti. Ym­pä­ris­tö ei se­li­tä kaik­kea, sil­lä pa­ra­tii­si­saa­ril­ta löy­tyi myös ve­ri­kos­toa yl­lä­pi­tä­viä ih­mis­syö­jiä. Ja ka­ruil­la­kin alu­eil­la elää rau­haa ra­kas­ta­via kan­so­ja.

Ny­kyih­mi­nen voi sel­viy­tyä tek­nii­kan avul­la lä­hes kaik­ki­al­la, mut­ta gee­nei­him­me eli­no­lo­jen muu­tos ei siir­ry het­kes­sä. Olen kol­men vuo­si­kym­me­nen ajan tark­kail­lut ne­wy­or­ki­lais­ten ar­ki­su­vait­se­vai­suut­ta, ja ero mei­hin ko­ti­suo­ma­lai­siin on edel­leen huo­mat­ta­va. Ar­ve­len, et­tä olem­me jää­neet jos­sain mää­rin louk­kuun ai­kaan, jol­loin esi-isäm­me miet­ti­vät tark­kaan, ke­net hy­väk­sy­tään lei­riin tal­vek­si. Vir­heet va­lin­nois­sa mak­soi­vat ih­mis­hen­kiä, min­kä vuok­si va­lin­ta koh­dis­tui hel­pos­ti tur­val­li­sen nä­köi­siin su­ku­lais­sie­lui­hin. Vie­lä­kin su­vait­sem­me huo­nos­ti me­di­aa­nis­ta poik­ke­a­via ih­mi­siä, kos­ki se sit­ten aja­tuk­sia, ul­ko­nä­köä tai va­ral­li­suut­ta. New Yor­kis­sa sen si­jaan on vuo­si­sa­to­jen ajan otet­tu vas­taan mil­joo­nit­tain eri­lai­sia ih­mi­siä, ja lo­pul­ta myös su­vait­se­vai­suus jäi asu­maan. Meil­le päin ei vii­me vuo­sia lu­kuun ot­ta­mat­ta ole ol­lut suur­ta ruuh­kaa, jo­ten kult­tuu­rim­me eh­tii vie­lä op­pia. 

Ko­lum­ni on jul­kais­tu GEO-leh­des­sä 4/2018.

Lue myös:

Kuin­ka van­ha Suo­mi on?

Suosittelemme

Lukuvinkit

Lintu osaa sukkuloida monimutkaisessa suhdeverkossa

Kymmenen kysymystä unesta

Eläimet tuulen armoilla

Perimmäiset kysymykset

Anni Leppälän uudet kuvat

Mikä on vanhin valokuvasi?

Montako sanaa tarvitaan kirjoittajan paljastumiseen?

Ryhävalaat toipuvat suojelun ansiosta

GEOn lukijakilpailu 11-12/2019: voita kirjapaketti!

Sammakot ja aika

Lukuvinkit

Lintu osaa sukkuloida monimutkaisessa suhdeverkossa

Kymmenen kysymystä unesta

Eläimet tuulen armoilla

Perimmäiset kysymykset

Anni Leppälän uudet kuvat

Mikä on vanhin valokuvasi?

Montako sanaa tarvitaan kirjoittajan paljastumiseen?

Ryhävalaat toipuvat suojelun ansiosta

GEOn lukijakilpailu 11-12/2019: voita kirjapaketti!

Sammakot ja aika

Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.

Yhteystiedot Rekisteriseloste Ehdot ja luvat Tietosuoja Peruuttamisohjeet

© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.

Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 135, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2